Cultura popular

Els videojocs en línia sumen 20 milions d’usuaris al món

Mai havien estat connectats de manera simultània tants usuaris arreu del món

El consum creix exponencialment i amenaça de col·lapsar la xarxa

Les novetats també poden descarregar-se

La cancel·lació de tot tipus d’espectacles ha aconseguit que els videojocs s’hagin convertit en una de les opcions d’oci més populars. L’actual crisi ocasionada per la Covid-19 ha suposat un augment inesperat en l’adquisició en línia de videojocs. El tancament d’establiments no ha perjudicat una indústria que ha vist com la compra de títols per descàrrega des de les diverses plataformes ha crescut de manera excepcional. Si fins ara la major part de jugadors de consola preferien l’adquisició dels títols en format físic, a hores d’ara la descàrrega se situa com la millor opció. Durant aquests dies de quarantena s’ha batut la xifra rècord de vint milions d’usuaris connectats alhora arreu del món. Aquest increment del consum contrasta amb les alarmes que han saltat en el sector. I és que només a l’Estat espanyol aquesta situació porta aparellada pèrdues d’uns cinquanta milions d’euros (segons xifres facilitades per l’Associació Espanyola de Videojocs). Es tracta d’una indústria que dona feina a més de 9.000 persones a l’Estat però, segons aquesta entitat, més de la meitat podrien perdre el seu lloc de treball de manera temporal.

L’augment del consum de videojocs en línia podria afectar els principals serveis d’internet, i en casos extrems s’arribaria al perill de no garantir els accessos a la xarxa. L’escenari és inèdit, sense precedents en la història. Aquesta sobrecàrrega és deguda principalment a les llars, ja que, a diferència del servei ofert a empreses i negocis, el contracte per a particulars està pensat per a l’oci i el treball esporàdic. Això no vol dir que hi hagi d’haver una caiguda d’internet, però sí que pot ser possible una lentitud de la xarxa a l’hora d’utilitzar alguns serveis, com ara en visionar plataformes de televisió, videojocs en línia o accés al núvol. Per aquest motiu, empreses com ara Netflix, Facebook o YouTube han optat per reduir la qualitat dels vídeos de les seves plataformes.

Jocs gratuïts

En aquests dies, nombroses plataformes han abaratit i fins i tot ofereixen de manera gratuïta els seus serveis perquè aconseguim sobreviure a la monotonia d’aquest farragós, alhora que necessari, aïllament. A més de l’omnipresent Fortnite, diverses companyies han posat a disposició de tot el món una sèrie de jocs gratuïts per a aquests dies de confinament. És el cas de la companyia Ubisoft, que ha habilitat la pàgina web https://free.ubisoft.com. Des d’aquesta es pot accedir als diferents jocs gratuïts que la multinacional francesa posa a disposició dels jugadors. Des de jocs de prova fins a títols complets que, durant un període de temps, es poden descarregar gratuïtament. El més important és que cada setmana aniran variant els títols.

Per als aficionats que no en tinguin prou amb l’oferta de franc, el món del videojoc ha aportat a aquesta crisi la possibilitat d’adquirir jocs amb descàrregues que estan suplint el fet que les botigues de videojocs estiguin tancades. I entre aquesta oferta trobem les principals novetats de la temporada. Per exemple, estan disponibles per descarregar des de casa, per a tota la família i en exclusiva per a Nintendo Switch, Animal Crossing: New Horizons, un dels llançaments estel·lars per a aquesta consola el 2020. Un videojoc que ens permet jugar amb amics i família, i també en mode partida en grup.

Just Dance 2020 és, possiblement, el millor joc de ball disponible per cremar calories. D’entrada ve amb 40 grans èxits, incloent-hi molts dels més actuals com ara Com altura, de Rosalía. El més important és que els jugadors tindran també accés a més de 500 cançons gràcies en la prova gratuïta d’un mes de Just Dance Unlimited, el servei de ball sota demanda en format streaming. Disponible per als jugadors de Nintendo Switch, PlayStation 4 i Xbox One.

Les novel·les de Tom Clancy inspiren Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, disponible per a PlayStation 4, Xbox One i PC, El jugador es posa dins la pell de Nomad, un agent de les forces especials. Editat per Ubisoft, és un clàssic que a principis dels anys 90 va donar origen a una nova manera de jugar i es va convertir en un dels videojocs pioners de trets en primera persona. Ara s’ha posat a la venda Doom Eternal, per a PlayStation 4, PC i Google Stadia, un títol que s’ha convertit immediatament en un èxit des del seu llançament. En un moment tan peculiar com l’actual, aquest lliurament s’ha convertit en el joc més venut de la setmana a Steam, on han arribat a jugar més de 100.000 jugadors de manera simultània durant el seu primer cap de setmana a la venda.

Un títol molt més modest, a més de carregat d’il·lusió, és Dawn Of Fear, un videojoc. El jugador haurà de resoldre tots els misteris recopilant pistes. Està desenvolupat per l’estudi valencià Brok3nsite en exclusiva per a PlayStation 4.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona