Arts escèniques

El govern aporta 31 milions al pla de rescat de la cultura

La partida es podria ampliar si continua el confinament cultural

Les ajudes s’equilibren entre els diferents àmbits, des dels artístics fins als de les productores o equipaments que no poden obrir

El pla de rescat de la cultura aprovat ahir pel govern posa quantitats a bona part de les partides que el Departament de Cultura havia compromès en 20 punts que es van fer públics el 20 de març passat. A més dels 10 milions del crèdit, que ja es va quantificar, ara es comprometen 21 milions d’euros més per ajudar a sobreviure tant artistes com associacions, empreses i programacions públiques. El pla de rescat està previst que es pugui ampliar a partir del mes de juny, si s’allarga més del previst el confinament obligat a la cultura, i a partir de la reestructuració del pressupost de Cultura. Aquest pla va ser una demanda de la plataforma Actua Cultura (col·lectius d’entitats de tot el sector que demanen el 2% del pressupost de la Generalitat per a Cultura).

Fins a 8 milions han de servir per frenar l’impacte immediat de la crisi en el sector cultural. Podran demanar l’ajut aquelles empreses que hagin de cobrir despeses d’estructura com ara lloguers, quotes o serveis. L’Institut Català de les Empreses Culturals farà una convocatòria al juny, i no es descarta fer-ne més endavant. S’avaluaran ajudes per trams per no ofegar les petites empreses.

L’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural posa en marxa una línia d’ajuts directes per compensar les despeses assumides durant l’estat d’alarma: s’adreça a entitats sense finalitat de lucre i tindrà un import de 3 milions. El període de sol·licituds estarà obert fins al darrer trimestre de l’any i serà compatible amb subvencions habituals. Aquesta oficina també preveu una ajuda de 2 milions per cobrir la reducció d’ingressos produïda per la cancel·lació d’activitats culturals i la suspensió dels contractes als equipaments culturals. S’adreça a qui se li hagi hagut de cancel·lar la seva activitat cultural d’arts escèniques i música, projectes professionals d’arts visuals, activitats contractades per biblioteques, museus, restauració de béns mobles i en treballs d’intervenció arqueològica i paleontològica, i activitats de cultura popular, sempre que els actes fossin de pagament.

Es destinen uns altres 4 milions per als equipaments culturals que estan vinculats a la Generalitat i han vist com la recaptació per assistència de públic ha quedat anul·lada perquè han hagut de tancar les portes.

També hi ha una altra patida clau, que és la dels 4 milions per a la compra de llibres: 2,2 milions són perquè el sistema d’adquisició bibliotecària adquireixi novetats en català, i 1,7 milions són per facilitar la compra de llibres i les subscripcions a diaris a les biblioteques municipals. I 120.000 euros per a llibres digitals.

A hores d’ara hi ha unes 80 sol·licituds per disposar dels crèdits de l’Institut Català de Finances (una demanda que ja havia apuntat l’alcaldessa Ada Colau, pocs dies abans). Segons la consellera portaveu, Meritxell Budó, es començaran a resoldre la setmana vinent. La Generalitat cobrirà amb 350.000 euros els interessos del primer any.

Amb recursos propis

Les partides dels 31 milions d’euros (sumats els 10 milions que Cultura facilita pels crèdits de l’ICF) venen de recursos propis de Cultura. Segons preveu el govern, en els propers dies s’aniran creant nous paquets de mesures i s’aniran assignant els recursos procedents de la reestructuració del pressupost. Aquestes partides extraordinàries s’afegeixen la intenció de facilitar el pagament de les subvencions concedides per al 2020, facilitar terminis, deixar d’exigir un percentatge mínim de despesa justificada. Per a les subvencions, en forma d’aportacions reintegrables, convocats amb anterioritat a l’estat d’alarma, es permetrà la reformulació de les bases de regulació de les línies d’ajut, atenent no només a la reducció de la subvenció prevista per totes les fonts de finançament; i incrementar el percentatge de bestreta de totes les subvencions del 10%, amb l’objectiu d’injectar liquiditat als beneficiarisEl web Pla de Rescat inclou un apartat amb una completa oferta de l’agenda cultural relacionada amb els diferents equipaments vinculats al departament. El web recull les mesures del Departament de Cultura, però també té un bloc per consultar les mesures d’interès per al sector cultural que han elaborat altres departaments de la Generalitat, l’administració de l’Estat i els d’ajuntaments i diputacions.

LA XIFRA

80
sol·licituds
d’entitats culturals per disposar del crèdit de l’ICF per valor de 20.000 a 300.000 euros, a cinc anys. El primer any no es paguen interessos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA