Llibres

Gavarres manté viva la memòria amb records de Josep Pla i de la frontera

Publica per Sant Jordi ‘Històries de Josep Pla’, de Josep Valls, i ‘Històries de la frontera’, de Josep Clara, números 5 i 6 de la col·lecció El Caliu de la Memòria

L’editorial Gavarres ha publicat aquesta setmana, a les portes del Sant Jordi de sempre, dos nous llibres de la col·lecció El Caliu de la Memòria: el cinquè, Històries de la frontera, de l’historiador Josep Clara (Girona, 1949) i el sisè, Històries de Josep Pla, de l’escriptor Josep Valls (Sant Feliu de Pallerols, 1944). Els dos llibres, molt ben il·lustrats, ja estan a la venda a les botigues i quioscos habituals i també es poden encarregar per 20 euros al web de l’editorial: Grupgavarres.cat .

El llibre de Josep Clara, amb pròleg de Jordi Mascarella, reuneix en les seves 240 pàgines setanta relats de caire històric transcorreguts als Pirineus Orientals, entre la Cerdanya i el cap de Creus. “Aquest no és un llibre d’història, sinó d’històries, de relats de persones i situacions, de divulgació seriosa i formal.” Així es presenta aquest volum en què la frontera entre els estats espanyol i francès mostra totes les seves cares: com a refugi en èpoques conflictives, espai d’emigracions polítiques i activitats clandestines, lloc de control governatiu i militar, i escenari de la vida econòmica, religiosa i social dels pobles veïns.

Josep Valls va conèixer molt bé Josep Pla quan ell treballava al Motel Empordà, que l’escriptor freqüentava tant que l’habitació 103 i la taula 26 de l’establiment figuerenc es van convertir en una mena d’afegit del seu mas de Llofriu. Autor d’altres llibres com ara Josep Pla, inèdit i Josep Pla oral, Valls recull en aquest nou volum de 312 pàgines, amb pròleg de Joan Ferrerós, les llargues converses i vetllades que va compartir amb un Josep Pla ja gran, vulnerable i molt humà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats