Llibres

La flama de Sant Jordi, activa i virtual

El Gremi de Llibreters, Òmnium Gironès o les biblioteques de la Diputació i municipals han endegat nombroses i variades iniciatives, totes alternatives per mantenir l’esperit de la diada

Avui al matí es farà públic quina és l’obra guanyadora del premi Empordà de novel·la 2020

A Ripoll el drac prendrà els carrers i es podrà veure des de casa

Malgrat que la pandèmia de la Covid-19 impedirà que enguany la diada de Sant Jordi pugui celebrar-se amb normalitat, són moltes les entitats, associacions i equipaments municipals de les comarques gironines que, amb les seves propostes i accions, intentaran mantenir la flama de la celebració del Dia del Llibre, ajornat aquest any al 23 de juliol.

En l’àmbit general, el Gremi de Llibreters promou l’acció #llibresalaire i proposa que a les 12 h i a les 18 h tothom surti a la finestra de casa seva, llegeixi en veu alta i acabi amb un aplaudiment i el crit del nom de la seva llibreria, mentre que el Departament de Cultura proposa de nou el cicle de #LletresLiures. En aquest cas, la idea és que la ciutadania llegeixi en veu alta els textos de la seva elecció, que ho enregistri en un vídeo de dos minuts com a màxim, i que els difongui per les xarxes a través d’aquesta etiqueta.

Òmnium Gironès , per la seva banda, proposa que la gent es gravi recitant poesia en català, penjant-ne al balcó, la finestra o la casa i que després ho publiqui a les xarxes socials amb l’etiqueta #EstenemPoesia i citant @omniumgirones. També, des de l’entitat, es promou que s’engalanin les façanes exteriors copiant o escrivint un poema, o bé pintant una rosa, un Sant Jordi o un drac.

Pel que fa al Servei de Biblioteques de la Diputació, ha impulsat el projecte Retrats de tinta, una iniciativa creada a partir del debat i l’intercanvi d’idees amb 57 biblioteques gironines amb club de lectura. Aquesta nova experiència, que es farà en línia, permet que vint lectors conversin individualment durant una estona amb un escriptor, el vigatà Jordi Lara, que improvisarà un retrat manuscrit de cadascuna de les persones que acabi de conèixer. Els el llegirà i posteriorment els l’enviarà per correu.

Girona.

Les biblioteques de la ciutat s’han mobilitzat i a través del canal de YouTube recullen una quarantena de propostes de lectura per part de diverses persones reconegudes vinculades a la ciutat. Els vídeos es poden trobar a la llista de reproducció de les Biblioteques de Girona Recomanacions des del confinament , del canal Girona CulturaTV. El web municipal www.bibliotequesdegirona.cat permet visionar avui dues activitats més relacionades amb la llengua. En primer lloc, a les 11 h, s’emetrà l’espai setmanal d’oralitat, de recuperació i descoberta de dites, paraules, refranys i endevinalles, i de lectura en veu alta Capsa de les paraules. Mentre que a les 17.30 h, es podrà veure L’hora del conte La Cecília busca el drac!, a càrrec de Meritxell Yanes. I la Casa de Cultura de Girona celebrarà aquesta diada a partir de recomanacions d’obres cinematogràfiques de ficció o documentals basades en un llibre o en un autor literari, o bé una peça musical basada també en una obra literària. En aquesta iniciativa s’hi han sumat noms com els de Martí Gironell, Alba Padrós, Max Pérez o Bel Bosck, i per a recomanacions per als més petits, la companyia de teatre La Minúscula.

Figueres.

La biblioteca de Figueres no renuncia a donar visibilitat als autors i autores locals que han publicat llibre entre el Sant Jordi del 2019 i el del 2020 i amb aquest propòsit s’han fet accions per donar protagonisme i suport als escriptors i escriptores locals, però també a les editorials i als llibreters de la ciutat. Ho han fet a través d’un vídeo en què ells mateixos donen a conèixer el seu llibre. Els enregistraments s’han recollit en una llista de reproducció al canal de YouTube de la biblioteca.

Olot.

Al matí, a les xarxes socials d’ Olot Cultura s’estrenarà la versió animada del conte dedicat al Santonegro, dins la col·lecció de contes de la faràndula. A les 11 h, l’Instagram de la Biblioteca Marià Vayreda d’Olot estrenarà una hora del conte especial de Sant Jordi, a càrrec de Lola Arqué. També al matí, a les xarxes socials del festival Sismògraf es penjarà un vídeo de l’espectacle Balla’m un llibre, que s’havia de veure dijous a Olot si s’hagués celebrat el festival. A la tarda, a les 16 h, a l’Instagram de la biblioteca s’estrenarà el Llibre Gegant del Concurs de Sant Jordi 2019. A les 18 h, també a l’Instagram de la biblioteca, es recordaran portades antigues de revistes locals dedicades a la festa del llibre i de la rosa. A les 21 h, des de l’Instagram d’Olot Cultura es podrà assistir a un concert especial com a cloenda de la diada.

Ripoll.

Sant Jordi és una diada popular i festiva i en la qual fa temps que a Ripoll no hi falta mai el drac. És per això que avui, com és tradicional, a partir de les 17 h, el drac prendrà els carrers de Ripoll amb un recorregut per tots els barris, que es podrà veure des de les finestres i balcons. El recorregut començarà i acabarà a la plaça 1 d’Octubre.

Blanes.

A Blanes sempre s’ha viscut amb especial intensitat aquesta diada, i novament és la b iblioteca comarcal qui promou al llarg d’aquesta jornada diverses activitats. També amb el títol de Sant Jordi virtual. Mentre que ahir es va fer l’Hora del Conte i una marató de presentacions de llibres, avui es farà una trobada virtual entre lectors i bibliotecaris que es presenta amb el títol genèric de Parlem de llibres. A partir de les 18 h qui vulgui participar-hi podrà explicar quin llibre està llegint, quin recomanaria o bé quin títol li agradaria llegir, entre altres qüestions. Es farà a través de l’aplicació Zoom. També es pot veure a través d’un vídeo penjat a YouTube la conversa que es va fer l’11 d’abril amb el metge i escriptor blanenc Salvador Macip, en què parla de virus i del seu ofici de científic.

Lloret de Mar.

A banda de concursos literaris ja endegats per diverses entitats, el Teatre de Lloret ha programat a través del seu canal de YouTube un Sant Jordi confinat amb Joan Romà Ortiz, director de l’Aula Municipal de Teatre. Serà a les 10.30 h i es tracta d’un muntatge audiovisual que versiona de forma moderna la llegenda de Sant Jordi. A les 11 h una altra professora de l’Aula Municipal de Teatre, Mercè Maresma, oferirà la llegenda de Sant Jordi que ha preparat amb els seus alumnes. L’objectiu és donar a conèixer l’Aula Municipal de Teatre i les tasques que porten a terme des de casa els professors aquests dies.I a les 12 h la companyia Anna Roca oferirà tres petites històries de deu minuts cadascuna pensades per a nens i nenes de dos a vuit anys.

Durant dues hores la diada també la protagonitzaran els artistes lloretencs que aquests dies estan amenitzant els balcons i les cases amb la seva bona música. Es podran seguir a través dels seus perfils d’Instagram i cada actuació durarà un màxim de quinze minuts. Una altra iniciativa consisteix a convidar els lloretencs a llegir el mateix poema a la mateixa hora, escollit per Joan Pau Romaní, que convida qui ho vulgui a descarregar-se el poema i llegir-lo des del balcó de casa seva a les 20.15 h. Les persones que hi participin poden penjar a les xarxes socials una foto mentre llegeixen amb l’etiqueta #compartimlloretdesdecasa.

La Bisbal d’Empordà.

Són moltes les propostes que es podran seguir en línia a través de la pàgina de Facebook del consistori i arrencaran a les 9 h, quan ja ben d’hora es farà públic quina és l’obra guanyadora del premi Empordà de novel·la 2020. A les 10 h les activitats continuaran amb la publicació del vídeo d’un conte de Sant Jordi que han fet amb ombres xineses les educadores de l’escola infantil municipal El Tren Petit, pensat per la mainada. A les 11 h, es faran públics els textos guanyadors dels Jocs Florals Escolars i, a més, s’emetrà un vídeo de l’alumnat premiat recitant-los. A les 12 h arrencarà el primer concert: animació infantil a càrrec d’Albert Such, i seguidament hi haurà un vermut musical en línia a càrrec de Miquel Abras. I a la tarda la proposta d’activitats no cessarà i destaquen els concerts que oferiran Jordi Serradell (18 h) i Mazoni (19 h). A les 20 h, es publicarà una exposició de fotografies dels balcons i finestres que s’hagin ornamentat de Sant Jordi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran