Altres

El pla de rescat estatal de la cultura satisfà els artistes

El ministre reacciona amb mesures per pal·liar la intermitència laboral dels artistes i una dotació de crèdits de 780 milions per a productores

El pla es presenta un mes després de desentendre-se’n

Finalment, hi ha hagut una reacció que sembla prou àmplia per atendre bona part de les demandes del sector. El pla aporta 41 milions extraordinaris (que s’afegeixen als 20 d’avals i provisions de crèdits i als 14,5 que es concedeixen anualment). Amb aquest pla de rescat del Ministeri de Cultura (que va aixecar molta polseguera, el dia 7 d’abril, quan se’n va desentendre en roda de premsa traient de context la cita d’Orson Welles “Primer, la vida; després, el cinema”), s’aconsegueix pal·liar la “intermitència” laboral dels actors, un concepte aprovat al Congrés dels Diputats en el marc de l’Estatut de l’Artista el gener del 2019, però que encara no s’havia fet valer. Ara, segons els càlculs del ministeri, el pla beneficiarà un 45% dels actors, que tindran l’opció de cobrar l’atur fins a 180 dies si van cotitzar més de 55 dies el 2019; en cas que siguin de 20 a 55 dies cotitzats el 2019, tindran dret a 120 dies d’atur. Es tracta d’una demanda que els sindicats d’actors feien des de mitjan mes de març. Dos mesos de patiment que, pel que sembla, han donat fruit.

L’actor Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya i de ConArte (que aplega bona part de les entitats sindicals d’artistes de l’Estat), celebra el decret, però lamenta que hagin calgut 56 dies per aprovar-lo i dubta de la data en què es farà efectiu (han trigat un mes a fer efectiu el decret dels treballadors i treballadores de la llar). Ara, continuaran investigant si la indemnització per un bolo anul·lat es podrà fer repercutir en els artistes que l’havien de fer. El pla també permet que les societats de gestió (SGAE i Aisge, entre d’altres) augmentin el percentatge destinat a repartir recursos per a acció assistencial.

També estan satisfets els productors. Perquè, a través de la societat de garantia recíproca Crea SGR, es podran repartir fins a 780 milions d’euros. Crea actua d’aval als bancs, que podran aportar liquiditat de manera immediata als sectors del llibre, les belles arts, les arts escèniques, la música, el cinema i l’audiovisual. En espera de llegir-ne la lletra petita, Isabel Vidal, presidenta d’Adecta, avançava ahir que “la valoració és molt positiva”, ja que aborda les necessitats dels actors (intermitència) i les suspensions de gires, així com els plans extraordinaris per afrontar el tancament de les sales. Ahir a la tarda, arribava el moment de discutir-ne la lletra petita i, sobretot, de marcar un calendari per saber a partir de quan se’n podrà disposar.

El pla preveu augmentar en un 5% la desgravació per mecenatge (el 80% per als primers 150 euros i el 35% per a la resta). L’ajuda per a la producció audiovisual és molt superior: es preveu una desgravació del 30% en el primer milió d’euros i del 25% en l’import restant). També s’hi inclou un avançament de fins al 50% en el cas de les produccions ja concedides per al període 2016-2019 i es relaxen les mesures de justificació. Pel que fa a subvencions atorgades per a projectes culturals, es possibilita l’abonament de totes les despeses, també en cas d’anul·lació a causa de la crisi de la Covid-19.

Es reserven 23,7 milions com a ajudes extraordinàries per protegir estructures i activitats en el sector de la dansa, el teatre, el circ i la música. L’ajuda extraordinària s’afegeix als 14,5 milions que es concedeixen anualment. Hi haurà 13,2 milions d’euros per cobrir les despeses que suposi l’adaptació de les sales de cinema a les mesures sanitàries que es requereixin a partir d’ara, així com la campanya per anunciar-ne la reobertura. El ministeri preveu una partida de 4 milions d’euros per donar suport a les petites llibreries independents. En principi, es dona el parèntesi de l’activitat per tancat des que dilluns ja van poder obrir en la fase 0 de la desescalada. També sumen com a ajuda la reducció de l’IVA dels llibres i la premsa digital del 21% al 4%.

El decret que va aprovar ahir el Consell de Ministres estableix una partida d’un milió d’euros per a la promoció de l’art contemporani i per als projectes innovadors de foment de les arts visuals. La partida la poden sol·licitar tant artistes visuals com galeries, crítics i comissaris, i també preveu la compra d’art contemporani d’artistes de l’Estat espanyol a través de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Patrimoni Històric del ministeri.

LES XIFRES

23,7
milions
extres es destinaran al manteniment d’estructures i activitats del sector de la dansa, el teatre, el circ i la música.
13,2
milions
es destinaran a habilitar sanitàriament les sales de cinema i a finançar la campanya de reobertura.

Pendent el 0% d’IVA per a les entrades d’aquest 2020

L’Ajuntament de Barcelona va ser el primer que va dissenyar un pla de rescat específic per a la cultura amb motiu del tancament dels teatres previ al confinament. El va presentar el 17 de març. El pla preveia ajudes per un valor de tres milions. I posava deures a la Generalitat i a l’Estat. Al cap de tres dies (20 de març), efectivament, el Departament de Cultura signava un pla de rescat propi, acordat amb bona part de les entitats, que responia a les seves demandes. Facilitar el crèdit era una de les peticions que el consistori feia a la Generalitat.

L’Ajuntament de Barcelona demanava que l’Estat reduís al 0% l’IVA de les entrades de concerts, teatres i cinemes durant tot el que queda de 2020 per fer més atractiu el retorn dels espectadors. L’Ajuntament també demanava que l’Estat avancés els 25 milions d’euros com a cocapital cultural de l’Estat per donar més oxigen a les institucions en què figura com a membre de consorcis i en què va reduir dràsticament l’aportació arran del 2008. Segons fonts municipals, s’aplicarien més endavant. Cap de les dues demandes, per ara, apareixen en el pla de rescat estatal.

Durant aquests dos mesos d’incertesa professional cultural, bona part del sector artístic (tant intèrprets com tècnics) es troba al caire de l’abisme. Fa dos dies, per exemple, es presentava un manifest de renda bàsica universal per no estigmatitzar el sector de la cultura.

S’incrementarà el pla de rescat de la Generalitat?

El pla de rescat que la conselleria de Cultura va presentar el 20 de març passat aportava 31 milions: 10 dels quals, en forma de garantia d’avals de l’Institut Català de Finances (ICF); els altres 21 havien sortit, d’una banda, dels 13 milions rescatats a última hora per la insistència d’Actua Cultura 2% amb les conselleries d’Economia i de Cultura i, de l’altra, de 8 milions més a còpia de remoure partides dins del mateix departament. La previsió és que, una vegada aprovat el pressupost del 2020, es reestructurin bona part de les assignacions i que es puguin incrementar les partides de Cultura. També caldrà veure com es recol·loquen partides assignades pròpiament a festivals d’estiu, per exemple. Un dels cavalls de batalla d’aquell pla de rescat de la Generalitat era permetre que les subvencions suavitzessin les seves exigències en la justificació per donar viabilitat a les estructures estables, de fa anys. Per tant, a hores d’ara es planteja mantenir les ajudes per donar sostenibilitat als equips dels projectes, però no a les activitats (que no es realitzen per causes de força major). Aquestes partides es destinaran a reforçar les ajudes d’un pla que, a més, com més trigui a tornar la normalitat als teatres, més esvoranc econòmic haurà de contenir. El pla de rescat té un web que es va activant a mesura que tècnicament es fa viable la decisió política. També s’està tramitant un primer paquet de les subvencions de l’ICF.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona