Art

Adeu al pintor de multituds

Mor l’artista valencià Joan Genovés, autor compromès amb la llibertat

Va pintar el quadre ‘El abrazo’, en record dels morts de la matança d’Atocha

“El motor de la meva vida ha estat la por, la resistència a la por a una autoritat que et podia fer fora”, deia el pintor Joan Genovés (València, 1930), mort ahir a Madrid quan només li faltaven 15 dies per complir els 90 anys.

Aquesta por és la que van haver de vèncer els artistes de la seva generació, que van haver d’obrir-se camí després de la Guerra Civil en un règim que no en volia saber res, de l’art transgressor que portava implícit el desig de renovació, de continuar endavant, de llibertat. Una llibertat de la qual va ser privat pel seu compromís amb la democràcia i la justícia social. A banda de pintar, tenia una gran trajectòria en l’art gràfic i va ser l’autor de molts dels cartells d’Acció Cultural del País Valencià.

Va formar part dels grups Los Siete (1949), Grup Parpalló (1956) i Hondo (1960). Va passar del seu primer informalisme a una figuració en què les persones, com a individus singulars i com a membres d’una col·lectivitat, tenien un paper rellevant. A voltes, per mostrar els vincles de empatia entre la gent i en altres ocasions, per expressar la solitud. És paradoxal com en aquest temps d’aïllament la seva obra, en què apareixien grans multituds, es mostra com una metàfora del que la majoria de gent anhela. I, sumant paradoxes, ara que hem de mantenir la distància social, Genovés va pintar El abrazo (1976), un homenatge als advocats laboralistes assassinats a Atocha. El quadre es un símbol de l període de la Transició. Actualment s’exposa en el museu Reina Sofía de Madrid.

Joan Genovés va ser un dels grans autors internacional de la segona meitat del segle XX. Va ser el primer autor de l’Estat d’entrar a la prestigiosa galeria Marlborough,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona