Cultura

Augment del 50% de les ajudes al sector audiovisual

Productors, exhibidors, l’acadèmia i altres agents expressen el seu optimisme

El Departament de Cultura de la Generalitat ha engegat diverses iniciatives per contrarestar els efectes de la Covid-19

L’Institut Català d’Indústries Culturals (ICEC), que depèn del Departament de Cultura de la Generalitat, va anunciar ahir que el 2020 destinarà 17,2 milions d’euros al sector audiovisual a través de diverses línies d’ajut (a la producció de cinema i televisió, l’exhibició, promoció...) que s’engegaran de manera immediata. Miquel Curanta, director de l’ICEC, destacava ahir la recuperació de la inversió de la Generalitat en el sector: “Superen els 17 milions d’euros, sis milions d’euros més que l’any passat. Ens situem pràcticament a la xifra del 2017, quan encara hi havia la taxa als operadors d’internet. A partir del 25 de maig començarem a convocar els ajuts.”

La quantitat més important d’aquests diners es destinarà als llargmetratges de ficció i documentals, 7,2 milions. Això suposa un 33% d’augment respecte als 4,82 milions del 2019. Una novetat important és una partida d’1,2 milions per a coproduccions internacionals amb participació catalana minoritària. Es tracta d’un suport reivindicat des de fa temps pels productors catalans, que fomentarà coproduccions europees.

De les partides, destaca també el fort augment de les subvencions a les produccions televisives, d’1,62 a 2,5 milions, i de l’animació (televisiva o cinematogràfica), que passa d’1,3 a 2,49 milions.

“Parlàvem del 2020 com d’un any per agafar oxigen, reindustrialitzar el sector i impulsar nous creadors i llenguatges”, diu Miquel Curanta, però la crisi del coronavirus ha alterat notablement els seus plans. Al marge dels nous ajuts, el director de l’ICEC destaca que “en 7 o 8 dies ja vam engegar una línia de préstecs de l’ICF, que han estat sol·licitats per unes 200 empreses”. També han creat “una línia extraordinària d’ajuts a la despesa d’estructura generada per la Covid, amb 8 milions d’entrada, que treballem per ampliar” i han flexibilitzat les línies de suport habituals i n’han reorientat les bases per afrontar l’emergència.

Els nous ajuts es van presentar en una sessió informativa amb representants del sectors i de la premsa. Raimon Masllorens, president de la federació d’associacions de productors Proa, va dir que “avui és un moment per agrair-vos moltíssim la feina que heu fet; aquest serà un any de celebració, Covid-19 al marge, perquè hem passat uns anys molt complicats. Tenim una dotació com havíem tingut altres anys.” Xavier Atance, representant de Productors Associats de Catalunya, va dir: “És molt difícil criticar l’ICEC perquè sempre ha estat a prop dels productors, quan hi ha hagut diners n’hi ha hagut, i quan no, entre tots hem fet el que em pogut”, i va destacar que “afavorir la producció més minoritària és important.”

Més elogis del sector

Carmen Abarca, presidenta dels Guionistes Associats de Catalunya, es va mostrar “molt satisfeta que es contempli més els guionistes en els ajuts i el guió agafi la importància que ha d’agafar; el paper dels creadors és sempre fonamental”. Els ajuts al desenvolupament garanteixen que una part important sigui per al guió. També van fer comentaris elogiosos als nous ajuts Camilo Tarrazón, president del Gremi d’Empresaris de Cinema de Catalunya; Laia Aubia, directora de l’Acadèmia del Cinema Català; Miquel Rutllant, president del Clúster Audiovisual de Catalunya, i Ester Marquès, de Catalunya Film Festivals.

LES FRASES

Hir.
N)
tot un equip de rodatges
M
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC
Frase
Nom i Cognoms
CÀRREC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mor als 70 anys el fotògraf Ferran Freixa

Barcelona

La segona Biennal Ciutat i Ciència tanca sis dies de reflexió i “apropament” de la cultura científica a la ciutadania

Barcelona

Arbeca recupera el Dia dels Vilars, el primer que se celebra des de l’inici de la pandèmia i dels aiguats de fa dos anys

Arbeca

Ulls de la memòria

barcelona
Obituari

El pintor que anava al seu aire

Revolució silenciosa

Barcelona
cap roig
xavier Castillón

Les estrelles tornen a sortir

La tècnica, la por i les emocions

Barcelona
torroella de montgrí
XAVIER CASTILLÓN

Culminació del 40è aniversari