cultura

El Festcat s'internacionalitza i incrementa un 12% l'oferta

Hi haurà 88 cursos i tallers i 65 propostes obertes

El Festcat continua renovant-se any rere any i enguany aprofitant que és l'Any Internacional d'Acostament de les Cultures, segons la Unesco, s'ha fet una clara aposta per la internacionalització. Així hi col·laboraran un centre de creació de la Provença (França) i una institució belga. Però al marge d'aquestes col·laboracions, la internacionalització també es nota en l'oferta dels cursos. Així, per exemple, en el cas de l'escola d'estiu d'Horta de Sant Joan, dedicada als jocs tradicionals, s'ha introduït un curs sobre experiències en jocs tradicionals de la societat europea del segle XXI o jocs de la Mediterrània. «A l'oferta d'Horta sempre hi ha hagut jocs interculturals però potser enguany n'hi ha més», deia Jordi Beltran, gerent de la Fundació Fira Mediterrània de Manresa, l'entitat que coordina les escoles d'estiu de cultura popular.

Les Terres de l'Ebre tindran enguany una presència especial al Festcat. Així l'Escola de la Festa de Llívia, que enguany arriba a la tretzena edició i que se celebrarà de l'11 al 16 de juliol, inclourà un taller sobre la festa dels bous a les Terres de l'Ebre. L'impartirà el veterinari i estudiós de la festa, Jordi Vendrell, que parlarà dels orígens mitològics de les festes amb bous, del seu arrelament al territori de l'Ebre, i ho complementarà amb jocs tradicionals amb bous. «El reconeixement de les Terres de l'Ebre en les escoles de la festa ha estat sempre present», assenyalava per la seua banda Artur Gaya, cantant de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i membre del consell pedagògic del Festcat des de fa tres anys. Així Gaya destacava que hi ha professors de l'Aula de Música Popular de Tortosa que participen en els cursos de Llívia, de Torroella de Montgrí o d'Esterri d'Àneu.

Enguany l'oferta del Festcat s'ha incrementat un 12,5%, i ha passat de 77 a 88 cursos i tallers més 65 propostes obertes a tots els públics. Així les previsions dels organitzadors són incrementar també els 400 inscrits de la passada edició. De moment en porten prop de 200. Pel que fa a l'alumnat hi ha majoritàriament mestres de primària i infantil i gestors culturals.

Quatre escoles d'estiu

El Festcat té quatre escoles d'estiu, «repartides equilibradament pel territori i en punts més aviat perifèrics», diu Beltran: l'Escola de la Festa de Llívia, que enguany complirà 13 anys i que engloba les diferents matèries de la cultura popular, des de la música fins a la gastronomia (se celebrarà de l'11 al 16 de juliol; l'Escola de la Dansa Tradicional, a Esterri d'Àneu, amb 19 edicions (es farà de l'11 al 17 de juliol); l'Escola dels Jocs Tradicionals d'Horta de Sant Joan, que enguany arriba a la catorzena edició (del 12 al 17 de juliol); i l'Escola de la Música Tradicional de Torroella de Montgrí, també amb catorze edicions (del 18 al 24 de juliol).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda