Llibres

Un tast de...

‘Halley 2042’, d’Anna Carreras i Aubets Avançament editorial

El misteri del pis del costat

Halley 2042
Llibres del Delicte Autora:
Anna Carreras i Aubets
Gènere:
novel·la
Pàgines:
187
Preu:
16,50 €
La Laia i en Lluís són germans i viuen junts. Fart de sentir enrenou sexual al pis del costat, en Lluís exigeix a la Laia que li canviï l’habitació. Ell treballa en un forn i es lleva d’hora. Ella, que escriu contes i no té horaris, accepta el canvi però no assumeix que l’entranyable veïna nonagenària tingui una vida sexual envejable. Decidida a descobrir el misteri que s’amaga al pis del costat, la Laia inicia una innocent investigació que l’inspira a escriure un conte a temps real. El fet de conèixer l’Ovidi, un paio inanimat de vida fosca, i l’Albert, un veterinari retirat que ara fa de repartidor d’Amazon, portarà la Laia a l’epicentre d’una trama criminal en la qual es veurà enxarxada com en una teranyina.

No he anat al llit amb ningú des de fa un any i mig. Fa mesos que la meva vida gra­vita entre un per­ma­nent estat clo­rofòrmic i unes immen­ses ganes de can­viar de xip. La meva para­noia ha arri­bat al punt de fer-me creure que dor­mint, sim­ple­ment dor­mint, amb algú, puc que­dar-me pre­nyada. Aquest pànic irra­ci­o­nal em para­litza a l’hora de conèixer homes. I de fet, he escapçat del meu telèfon tots aquells con­tac­tes amb qui, alguna vegada, havia pen­sat que hi tenia una assig­na­tura pen­dent.

Han dei­xat de moti­var-me els lli­bres nor­mals i només busco lec­tu­res en què la vida es mos­tri sense fil­tres. Lli­bres breus i frag­men­tats que radi­o­grafiïn la com­ple­xi­tat de l’espècie humana. A la farmàcia m’han par­lat de la depressió. Un dia, el cabró del far­macèutic em va fer entrar a la recam­bra i em va ofe­rir una caixa de Pro­zac de sotamà. Em deia que em deixés d’històries, que a veure quan deci­dia ser feliç d’una santa vegada i que sem­blava que m’agradés enfon­sar-me en un pou que jo mateixa m’havia cons­truït, com una mena de palla men­tal cons­ci­ent i vol­guda. Li vaig mun­tar un ciri monu­men­tal, amenaçant-lo amb una denúncia, men­tre dei­xava clar que més que depressió el que jo tenia era una ansi­e­tat de tres parells.

El mis­satge del far­macèutic era molt perillós: no només mini­mit­zava una malal­tia que, en molts casos, pot por­tar al suïcidi, sinó que m’estava inten­tant convèncer, sense escrúpols i amb les estratègies d’un dea­ler, que la depressió era culpa de qui la patia. En aquell moment, l’últim que neces­si­tava era que un imbècil m’asse­nyalés com a res­pon­sa­ble del meu males­tar. La salut men­tal no vol lliçons. Jo em sen­tia fotuda després de tanta lluita, però no vivia sumida en una tris­tesa irre­pa­ra­ble. Només tenia el bon rot­llo una mica ador­mit. Com el sexe. I no era ni per gust ni per ganes. Per això, sovint ploro fins que em quedo ador­mida. Perquè enyoro el bon rot­llo i perquè enyoro el sexe. Al cap de dues set­ma­nes de l’epi­sodi amb el camell de bata blanca, vaig lle­gir al diari que el far­macèutic en qüestió s’havia pen­jat a casa seva. El va tro­bar la seva dona quan va arri­bar al ves­pre després d’una sessió de tup­per sex.

Només fa dos mesos que en Lluís ha entrat a tre­ba­llar al forn de pa del final del car­rer. Des de fa anys vivim sols, sense els nos­tres pares. Un diu­menge de tar­dor van deci­dir que ens matéssim sols, sense espec­ta­dors, i van anar a viure a una caseta de la perifèria amb hort i galli­nes. En Lluís m’explica cada dos per tres que en aquest esta­bli­ment fan el pa cada dia, de manera arte­sa­nal i amb massa mare. I que també rea­lit­zen ser­veis de càtering per encàrrec i pre­pa­ren pas­tis­sos per­so­na­lit­zats per a fat­xen­des exi­gents. En Lluís té trenta-dos anys, cinc menys que jo, va a dor­mir rela­ti­va­ment d’hora i es lleva quan encara és fosc. Li paguen un sou digne que, sumat amb la misèria que jo gua­nyo amb els meus con­tes, per­met pagar les fac­tu­res i anar a dinar a fora de tant en tant. Sem­pre per sepa­rat, és clar.

Ni en Lluís ni jo tenim gaire vida social. Ell fa amis­tats a l’ordi­na­dor i jo em refu­gio en els lli­bres. M’agra­den els gos­sos i els gats, i quan els meus pares vivien amb nosal­tres sem­pre hi havia un mem­bre de qua­tre potes cor­rent per casa. Però el meu germà els detesta i no me’n deixa tenir. Com si fos l’amo de la casa. Un dia d’aquests aniré a una pro­tec­tora i adop­taré un cadell. Que es foti.

A mi m’agrada fer goig, sense pas­sar-me, posar-me el per­fum que m’iden­ti­fica i poten­ciar-me els ulls amb eye­li­ner. El meu germà és un home menut, morè, té els ulls que sem­bla que hagin de sal­tar d’un moment a l’altre. És nerviós. Ves­teix de manera espor­tiva, més aviat amb dei­xa­desa i amb una idea de la com­bi­natòria bas­tant curi­osa. Porta ulle­res de pasta sense gra­duar i està per­ma­nent­ment de mala gaita. Ningú diria que hem sor­tit del mateix úter.

La meva feina no em lliga a cap mena d’hora­ris.

Això és bo i dolent alhora.

Depèn de com t’ho miris.

Com tot.

Jo tre­ba­llo quan la musa m’acom­pa­nya i, quan la paia pre­fe­reix man­dre­jar i no pre­sen­tar-se a la nos­tra cita diària, bado a les xar­xes soci­als com si em posés un esca­fan­dre o m’assec a la cadira blava de plàstic que tenim al balcó i miro com la gent tra­vessa el pont i es fa sel­fies exac­ta­ment idènti­ques en el mateix puto punt. De vega­des hi ha per­so­nes que aixe­quen el cap i em miren mala­ment.

Sovint també pas­sejo pels car­rers sense cap mena de rumb pre­es­ta­blert. Em deixo caure a les ter­ras­ses a parar el sol del mig­dia, vaig a com­prar al mer­cat i m’ocupo de la casa. Als mig­dies, als bars, s’hi reu­neix la fauna deso­cu­pada del barri i és un espec­ta­cle prou ins­pi­ra­dor per a algú, que, com jo, fa massa temps que ronda pels llimbs i té ganes de mar­xar a un món menys pla.

M’agra­den els mer­cats. Són llocs amb ànima: la cridòria, l’alda­rull, les olors, els colors i les estratègies dels vene­dors trans­for­men la fira en un espai molt dis­tret. El men­jar no està aban­do­nat en fre­des pres­tat­ge­ries com als super­mer­cats. Reme­nar piles de cal­ces i de mit­jons em sem­bla terapèutic. He après el llen­guatge del rega­teig i les gita­nes ja em salu­den quan em veuen.

Però no hau­ria de dei­xar d’escriure ni un sol dia: a la musa se l’ha de cui­dar i d’ali­men­tar com ho fas amb tu mateix. Té més constància una cri­a­tura donant teca al seu hàmster que jo amb el meu ofici.

Escric des dels qua­tre anys.

Lla­vors ja omplia die­ta­ris sege­llats amb cade­nats de fireta que la meva mare va obrir cada dia de la seva vida sense con­tem­pla­ci­ons fins que va mar­xar de casa. Pot­ser pen­sava que jo tenia una doble o una tri­ple vida. Em sap greu haver-la dece­but. Les meves altres vides només són dins el meu cap incons­tant. Soc nep­tu­ni­ana, de vega­des. I rara. Molt. Sem­pre.

La musa ha anat can­vi­ant d’aspecte, això sí. Pri­mer eren sen­sa­ci­ons, elec­tri­ci­tats que m’impul­sa­ven a dir coses que no sabia que­dar-me a dins. Després, la ins­pi­ració tenia el ros­tre d’alguns actors que aban­do­na­ven les revis­tes d’ado­les­cents de l’època per pas­sar a deco­rar les parets de la meva habi­tació. El meu pare sem­pre es quei­xava. Deia que més que l’habi­tació d’una noia, allò sem­blava un bor­dell. No vaig enten­dre mai les seves parau­les. Més tard, quan la cosa ja no anava d’hor­mo­nes sinó de sen­sa­ci­ons, m’ins­pi­ra­ven nois de carn i ossos. Que em par­la­ven i tot, però que no han estat del tot meus. I que, pre­ci­sa­ment, han tin­gut la gran vir­tut de fun­ci­o­nar com a record quan a mi m’ha interes­sat recrear-los i rebre­gar-me’ls sobre la pàgina.

La clau és con­ser­var la musa com el pri­vi­legi que repre­senta la seva apa­rició. La musa és un magat­zem d’experiències i de la meva reacció cap a elles. Segons el meu estat d’ànim, apa­reix amb més o menys freqüència. La musa venia sem­pre després d’un matí de petons, o d’un dinar que aca­bava en mig­di­ada com­par­tida, o d’una nit pro­ta­go­nit­zada pel desig ferotge d’aquells ulls fos­cos que encara duc cla­vats per tot arreu.

Tinc el sub­cons­ci­ent una mica aban­do­nat, últi­ma­ment, i la meva escrip­tura se n’ha res­sen­tit. Em dis­trec. No em con­cen­tro com abans. I la veri­tat del món ja no em fa sen­tir tan còmoda. Pot­ser és que hau­ria de començar a apren­dre a mirar a dins i no a fora. Un petit ressò de la memòria em dis­para una idea. Un gran ressò em fa escriure un conte sen­cer a raig.

I fa temps que no em passa res.

Fa molt temps que em sento buida.

Tenia una musa de carn i ossos, metre setanta-cinc i un som­riure per­fecte. Però es va aca­bar.

Es va fon­dre com un floc de neu quan l’esquia­dor l’esclafa sense mira­ments.

La meva auto­es­tima va tocar fons, lla­vors. A tots nivells. Em vaig apri­mar massa, vaig plo­rar massa, i vaig medi­car-me massa. Fa unes set­ma­nes he entès que és de valents mos­trar la debi­li­tat. Recordo quan era petita i jugava al pati amb d’altres nenes. Em venen al cap situ­a­ci­ons de ver­go­nya. O de por. Pot­ser estava jugant i es cre­a­ven malen­te­sos, i jo m’espan­tava, em feia por que es rigues­sin de mi, por de sem­blar fluixa, por de dir la veri­tat per una por encara més gran a les represàlies, por a la timi­desa crònica. Em fotia ver­me­lla com un tomàquet i em que­dava en un racó, tre­mo­lant, sense defen­sar-me.

Els pares em deien: «T’has de mos­trar forta, no dei­xis que et vegin patir. Si has de plo­rar, a casa. Fes-te una cui­rassa, cada dia més impe­ne­tra­ble, i no la dei­xis anar mai. Així doldràs menys». Deien. I pot­ser per això em vaig dedi­car a escriure con­tes. Per no des­en­cai­xar-me volent encai­xar. L’escrip­tura em per­met mos­trar els sen­ti­ments, les emo­ci­ons, els estats d’ànim, les pre­o­cu­pa­ci­ons.

I els lec­tors tenen tot el dret a jut­jar. Però no ferei­xen. Com els ani­mals.

Escriure em deixa mos­trar-me tal com soc.

La vida t’obliga a posar-te capes de fil­tres.

I aca­bes per ser una altra per­sona.

Un dia fins i tot vaig lle­gir com pre­pa­rar aigua de vidre per remun­tar l’auto­es­tima. Em tro­bava en un bucle men­tal sense sor­tida apa­rent i no hi veia més enllà. En ple con­jur em vaig tallar per tot arreu i ho vaig dei­xar córrer. També em vaig infor­mar sobre l’equi­li­bri del cos a través del sol del bol tibetà. Em sen­tia ridícula car­dant cops a un objecte tan fràgil com aquell, la veri­tat. M’eixor­dava i m’ho pre­nia a conya. Em veia a mi mateixa com una apre­nent de tim­ba­lera.

Si no escric cada dia, noto que els verins se m’acu­mu­len i començo a morir-me, a deli­rar, o totes dues coses. M’he acos­tu­mat a estar sem­pre bor­ratxa d’escrip­tura perquè la rea­li­tat no em pugui des­truir. Suposo que l’hàbit d’escriure em pro­ve­eix de les recep­tes ade­qua­des amb els ingre­di­ents de veri­tat, vida i rea­li­tat que soc capaç de men­jar, beure i dige­rir sense hiper­ven­ti­lar. Cada ves­pre tre­pitjo una mina. La mina soc jo. Després de l’explosió, passo l’endemà tor­nant a mun­tar les peces.

M’ho passo bé tre­ba­llant amb els con­tes. Des de fora dec sem­blar un gar­buix de febre i entu­si­asme. Sense aquest vigor, seria millor que collís madui­xes o tre­ballés de cai­xera en un super­mer­cat. M’encanta crear un per­so­natge que tin­gui parts de mi, que detesti o que vul­gui alguna cosa amb des­fici. Li puc donar ins­truc­ci­ons, l’engego i el segueixo tan de pressa com puc. Per fer les coses ben fetes, vaig a la cafe­te­ria-lli­bre­ria de la meva plaça pre­fe­rida. Reme­nant lli­bres, vull que sigui l’esco­llit qui em triï a mi, i no a la inversa com he fet fins ara. A casa em diuen que anar a una lli­bre­ria no és tre­ba­llar. Ells, tan pragmàtics.

En la rapi­desa de l’escrip­tura hi ha la veri­tat.

El lli­bre que avui se m’ha ofert, exclu­siu i cri­da­ner, i ha tapat tots els altres és Zen en l’art d’escriure, de Ray Brad­bury. L’he lle­git amb un parell d’hores i un parell de copes de vi amb llen­ques de par­mesà. L’he subrat­llat per tot arreu i, el més impor­tant, he entès que el que de debò dona fruits són les obser­va­ci­ons per­so­nals, les fan­ta­sies estra­folàries i les idees estra­nyes. El lli­bre és una mica kum­baià però té idees con­sis­tents escam­pa­des entre la palla. La ciència-ficció cada vegada té més ciència i menys ficció. Només cal lle­gir els dia­ris.

En Lluís s’ha com­prat una impres­sora i l’ha ins­tal·lat al cos­tat del meu ordi­na­dor. Suposo que per fer-se l’interes­sant. O pit­jor: l’artesà que impri­meix foto­gra­fies de pa i pas­tis­sos de qua­li­tat per pla­giar-los al seu forn de merda. Un dia entraré i impri­miré fotos de gats i gos­sos. Lla­vors les pen­jaré per tota la casa. En Lluís és tan obtús que pot­ser no capta la indi­recta.

Anna Carreras i Aubets

Anna Carreras i Aubets (Barcelona, 1977), és escriptora, crítica literària, correctora i traductora. Llicenciada en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha escrit diversos estudis sobre la literatura de les dècades del 1970 i 1980, entre els quals destaca l’edició de l’obra poètica completa de Vicenç Altaió. Ha publicat les obres ‘Camisa de foc’ (Empúries, 2008), ‘Tot serà blanc’ (Lleonard Muntaner, 2008), ‘Veus’ (Empúries, 2010), ‘Fes-me la permanent’ (El Cep i la Nansa, 2016), ‘Ombres franceses’ (El Cep i la Nansa, 2016) i ‘L’ull de l’escarabat’ (Llibres del Delicte, 2019).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.