Art

Crònica

Gaudí respira aire purificat

Gaudí és resistent a les crisis. Una de les seves principals icones, la Casa Batlló, va reobrir ahir amb l’estampa que tots coneixem d’abans de la pandèmia: gent fent cua al passeig de Gràcia per entrar-hi. En alguns moments, arribava fins al carrer Aragó i tot. Però, per molt que a fora no ho sembli, a dins de l’edifici les coses sí que han canviat com un mitjó. “Ens hem volgut sobreprotegir. Com a Patrimoni Mundial de la Humanitat que som, hem seguit els protocols de seguretat de la Unesco”, que són més estrictes dels que han de complir els altres monuments i museus, per exemple d’aforament, per sota del terç, explica el director de la Casa Batlló, Gary Gautier. És a dir, que si habitualment té llicència per rebre uns 875 visitants, en l’era postpandèmica s’han reduït a menys de 250. S’han acabat els cops de colze per poder explorar les seves estances.

La gent que feia cua ahir per entrar-hi (majoritàriament del país, això sí que és una novetat, tot i que d’estrangers també n’hi havia) podia saber en temps real quant públic ocupava l’espai a través d’un panell que els propietaris de la casa, la família Bernat, han col·locat a l’entrada, i que es pot consultar també al seu web. Els que no s’havien d’esperar eren els que havien adquirit la seva entrada prèviament en línia, gratuïta fins al 31 d’agost per als residents de Catalunya (i fins a finals d’any per als sanitaris). Bé, per als 40.000 residents de Catalunya que van ser més ràpids quan es van activar les reserves a mitjans de juny. Es van esgotar en menys de quatre hores. “Segurament ampliarem la campanya de promoció perquè volem obrir-nos al públic més pròxim”, assegura Gautier. En condicions normals, les del turisme massificat, les d’abans del fatídic 13 de març, el visitant local tan sols representava l’1,5% del milió de visitants que rep anualment la Casa Batlló. Gaudí, el gran ignorat de la seva pròpia ciutat.

L’aforament no és l’única informació que dona el panell. Hi ha un munt de dades més que es van actualitzant de l’estat de la qualitat de l’aire de les habitacions de la casa. “És més sa que el de l’exterior. Comparable al d’un quiròfan”, garanteix Gautier. Per aconseguir un nivell de purificació del 99,9% (l’índex el dona el panell), la Casa Batlló s’ha aliat amb la tecnologia d’avantguarda. Ha instal·lat un sistema de ionització bipolar de plasma fred i filtres HEPA i de carbó actiu en els conductes de ventilació. Les audioguies de realitat augmentada es desinfecten amb irradiacions de llum ultraviolada. En llenguatge planer, la Covid-19 ho té realment magre per fer de les seves dins d’aquesta meravellosa arquitectura de Gaudí.

La Casa Batlló és la primera peça del triumvirat de monuments del geni modernista, el del top dels turistes encara imperceptibles tot i l’obertura de fronteres, que reprèn la seva activitat (de dimecres a diumenge de 10 a 17 h) després del tancament forçat per l’estat d’alarma. La Sagrada Família es reactivarà aquest dissabte. I La Pedrera, el 15 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE