Llibres

Neix el Premi d’Assaig Ricard Torrents dotat amb 5.000 euros impulsat per la UVic-UCC i Eumo Editorial

Podran optar al guardó obres inèdites en català sobre les humanitats, les ciències, l’educació i la universitat

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i Eumo Editorial han creat el Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana per promoure la difusió d’aquest gènere en llengua catalana.

El guardó està dotat amb 5.000 euros i inclou també la publicació de l’obra guanyadora per part d’Eumo. Es podran presentar al premi obres inèdites, escrites en llengua catalana, que tractin sobre qüestions relacionades amb les humanitats, les ciències, l’educació i la universitat.

La directora d’Eumo Editorial, Montse Ayats, explica que el premi vol homenatjar al fundador de la UVic-UCC i Eumo Editorial, Ricard Torrents, i ser “un estímul perquè els autors i les obres que generin ajudin a pensar més”.

“Amb aquest premi hem volgut fer un homenatge a la figura de Ricard Torrents pel seu paper rellevant en la recuperació dels estudis superiors a la ciutat de Vic i com a motor de l’edició en llengua catalana”, afirma la presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra.

Ayats apunta que “en temps de crisi, d’intimidacions, de radicalització i de moltes pors que són una amenaça al pensament ens calen obres que ens facin pensar més. Ens calen bons assaigs i aquests també es poden escriure en català”, assegura. Des d’Eumo i la Universitat de Vic, assenyala, volen “estimular el conreu dels assaigs en la llengua catalana”.

El període de presentació d’originals s’obre des d’ara fins al 30 de gener de 2021 i les bases es poden consultar al web d’Eumo Editorial. El veredicte del jurat és farà públic durant el mes de maig de 2021. La dotació de 5.000 euros del premi serà independent dels rendiments de drets d’autor.

S’hi podran presentar obres que tractin sobre qüestions relacionades amb les humanitats, les ciències, l’educació i la universitat. S’admetrà qualsevol obra que s’ajusti al gènere de l’assaig i en quedaran exclosos els treballs amb estructura i formats estrictament de recerca, les memòries i les autobiografies.

Els textos han de ser escrits en llengua catalana. Els treballs presentats han de ser inèdits i no han d’haver estat premiats ni estar pendents de veredicte de qualsevol altre concurs.

El jurat del premi estarà format per assagistes i acadèmics com Jordi Amat, Pilar Godayol, Xavier Antich, Marina Subirats, Francesc Codina, Cristina Pujades i Blanca Llum Vidal.

Ricard Torrents

L’assagista, traductor i crític literari Ricard Torrents i Bertrana (Folgueroles, 1937) és l’impulsor de l’equip fundacional de la Universitat de Vic, de la qual en va ser el primer rector. Format en el cercle d’Estudiants de Vic, 1951, la seva formació ha passat per Vic, Barcelona, Roma i Tubinga (Alemanya).

El 1979 va liderar la fundació d’Eumo Editorial i és membre del consell fundador de la revista Reduccions. Estudiós de Jacint Verdaguer, va fundar l’Anuari Verdaguer. Revista d’Estudis Literaris del segle XIX (1986) i va ser el primer director de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic i és president de la Societat Verdaguer des de la seva fundació, el 1991.

Ha traduït, entre altres autors Franz Kafka, Friedrich Hölderlin i és autor de llibres sobre la Universitat i l’Educació Superior, com Les raons de la Universitat (1993), Noves raons de la Universitat. Un assaig sobre l’espai universitari català (2002) i La meva aposta per la Universitat. Una història per al futur (2017), a més d’un gran nombre de llibres d’assaig literari sobre Verdaguer.

Va ingressar a l’Institut d’Estudis Catalans (1999), va presidir l’Associació per les Noves Bases de Manresa (2002-2012) i actualment presideix el Consell Consultiu de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona