Art

Jaume Geli i les ‘23 espines’ que en van ser 200

L’artista presenta a la Valvi un projecte de “comunisme artístic” creat a les xarxes socials durant el confinament

La pandèmia ha sacsejat el món, però ni així ha pogut aturar la capacitat creativa de molts artistes que s’han llançat a produir obres i projectes alternatius. Un d’ells és Jaume Geli que de l’adversitat n’ha sabut extreure el fruit, com aquest 23 espines que ha presentat a la Fundació Valvi i que exposa fins a final de juliol. Un projecte de participació col·lectiva creat a les xarxes socials en època de confinament, i que Jaume Geli va idear inicialment per mostrar la cara B del panorama artístic. Una iniciativa que havia de conglomerar 23 propostes però va ser tan gran la repercussió entre un sector tan necessitat d’expressar-se que la taca d’oli es va estendre fins als dos-cents participants de diferents disciplines.

Aquest esforç d’aportació plural de llarg recorregut, d’esperit artístic multiplicador i sorprenent, que fins ara es concentrava a les xarxes socials (Instagram i Facebook), ara té una nova vida amb l’exposició que dimarts es va inaugurar a la galeria de la Valvi. Són bàsicament reproduccions en digital i els escrits que les acompanyen (una mena de haikus escrits tots per Jaume Geli, progressant en la seva línia d’escriptura) disposades per ordre cronològic de publicació. En una sala annexa s’hi projecten les peces audiovisuals i cartells realitzats per la Fundació Casadevall. Tot lligat per una línia de bardisses espinosa que les uneix en una demostració de “comunisme artístic”, com li agrada descriure al mateix Geli, que “plasma tota aquella energia que hi hem abocat”, afegeix.

Artistes d’arreu, començant pel cercle proper gironí i estenent-se fins a arribar a artistes de tot Catalunya i fins i tot de més enllà, des dels Estats Units al Japó, passant per Austràlia, Grècia, Dinamarca, França i el Regne Unit. I si es va començar per les arts plàstiques, són altres disciplines les que es van afegir: hi ha poemes, cançons, coreografies de dansa, accions, audiovisuals... “Va ser una allau, imparable, que va començar un dient-li a un altre i així ampliant el marge. Suposo que la gent ha volgut expressar-se i dir la seva, en aquest context tan fotut que vivim ara. Per aquest motiu, estem pletòrics tots els que hi hem intervingut”, manifesta Geli. La pinya que s’ha format entre els participants ja es va denotar fins i tot el dia de la inauguració, que va ser multitudinària, que va comptar amb una acció artística a càrrec de Miquel Torrent i el mateix Jaume Geli, amanit per un tast musical de Paco Viciana al piano.

Els resultats d’aquest projecte titulat 23 espines –originàriament pensat per realitzar-se els vint-i-tres dies previs a Sant Jordi– es poden veure a l’exposició i també al web www.23espines.cat. Espines personals, punyents i allunyades d’una cara habitualment més amable de la producció artística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona