Arts escèniques

Què escriu, el coreògraf?

La col·lecció Paragrafies convida a conèixer els universos dels creadors

Cesc Gelabert condensa 50 anys de pensar i compartir la dansa al teatre i en conferències

Mercat de les Flors, Institut del Teatre i Editorial Comanegra han creat la col·lecció Paragrafies, per donar una nova finestra als coreògrafs. Cesc Gelabert defineix El que m’agradaria que la dansa fos com “el llibre”. Sense ser una autobiografia, recull pensaments de fa 50 anys sobre el seu ofici i la seva passió. Amb l’edició a càrrec del periodista especialista en dansa Joaquim Noguero, es divideix en dos blocs en què fa anàlisi del moviment i també anàlisi del moviment de la vida. Per Gelabert és important que el llibre arribi al públic, que defineix com “l’artista del veure”.

A hores d’ara, ja està molt avançat el segon número de la col·lecció que elaboren Pere Faura i la periodista Bàrbara Raubert. Faura celebra les aportacions de persones de fora del seu entorn professional (que provenen del món de l’economia, la indústria o la dramatúrgia). Bona part del llibre s’ha fet mantenint la reivindicació de la discoteca com a centrifugadora de moviments i reflexions. Per això, Faura responia a Raubert amb àudios des de la discoteca, en què “també apareixen reflexions interessants”. Faura, amb 40 anys acabats de complir, s’acomiada de la dansa per saltar a a nous formats a través de la seva productora La Diurna. El coreògraf també reivindica l’univers dels zombis perquè, com els ballarins, no parlen, es mouen en massa “i el millor que pots fer és fugir-ne!”

Gelabert admet que, durant anys, ha volgut traslladar tot el seu univers a un web, però que ha estat impossible desenvolupar-ho econòmicament. El format de llibre l’ha obligat a tornar a repensar-se. Faura i Raubert ja avancen que els àudios de la disco es convertiran en un canal de podcasts, més endavant. Cada any, apareixerà un nou volum de Paragrafies. María Muñoz, Marina Mascarell i Andrés Corchero són altres creadors convidats a plasmar el seu univers en un llibre, els pròxims anys. Paral·lelament, el Mercat de les Flors i l’Institut del Teatre mantenen la col·lecció Cos de Lletra, dedicada a publicar assajos de la dansa.

LA XIFRA

29
llibres
ha editat Comanegra amb l’Institut del Teatre. 28 són de textos teatrals d’autoria contemporània i clàssics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA