Llibres

Toni Sala, nou premi Crexells

El narrador i assagista empordanès guanya el prestigiós guardó gràcies a la novel·la ‘Persecució’

En la novel·la ‘Persecució’, Sala ha mirat de mostrar “quina capacitat tenim de mirar el mal”

Toni Sala ha estat triat com a guanyador del 49è premi Joan Crexells de novel·la, dotat amb 6.000 euros, per l’obra Persecució, publicada per L’Altra.

El premi Crexells, en honor de Joan Crexells (Barcelona, 1896 - 1926), el concedeix l’Ateneu Barcelonès. La primera etapa va ser del 1928 al 1938. El 1982 va començar la segona etapa, que ha arribat fins a l’actualitat.

Després de alguns anys amb canvis organitzatius que van tenir resultats convulsos, ara torna a agafar un rumb ferm amb el nou jurat: David Castillo (que hi participa com a antic guanyador del premi, el 1999, per El cel de l’infern), Ada Castells, Joan Santanach, Marina Porras i Jordi Nopca, a més de Joan Maluquer, vicepresident primer de l’Ateneu Barcelonès, que no té vot.

Actualment són els mateixos membres del jurat els que proposen els títols, perquè el Crexells es concedeix a obra publicada. La primera reunió va ser presencial, la segona la van haver de fer virtual “i va ser força complicat”, segons David Castillo. “Entre les set o vuit finalistes el nivell era alt i cap destacava clarament per damunt de la resta; al final va guanyar l’obra de Sala per majoria simple.”

“Són discussions entretingudes, sobretot per a mi, que només en soc espectador. En tot cas, no es prenen decisions a la lleugera”, va opinar Joan Maluquer en una sala Pompeu Fabra de l’Ateneu on els comensals estaven separats per una distància que impedia la transmissió de virus i de tafaneries típiques entre periodistes.

“Tendim a premiar títols literaris, de fons, fora del circuit comercial i dels més venuts, tot plegat per mantenir el prestigi del premi. Som una mica rara avis perquè anem en direcció contrària a les editorials comercials”, va declarar Castillo.

Cada nou comentari d’un membre del jurat contradeia el que s’havia dit abans, cosa que va demostrar que els havia costat posar-se d’acord. Això sí, al final tots van coincidir que és “una novel·la potent, ambiciosa de llenguatge i trama, arriscada i políticament incorrecta i incòmoda”.

“Vaig sortir un any amb un home, fins que vaig saber que havia matat la seva dona. Va dir-m’ho ell mateix. Feia deu anys, amb un ganivet, i havia passat per la presó. No vaig poder escoltar-lo més. El vaig acompanyar fins a la porta, li vaig donar la jaqueta i ell va obrir i va marxar.” Així comença Persecució, l’obra de Toni Sala que s’ha endut el premi. Una obra que fa un any i mig que volta per les llibreries, que suma quatre edicions i que ja havia rebut lloances des de diferents altaveus del sector.

Toni Sala (Sant Feliu de Guíxols, 1969) va estudiar filologia catalana i ha exercit de professor en diferents àmbits i ara és conductor de diversos clubs de lectura.

Aquest és el sisè premi important que rep, després del Documenta 1996 per Entomologia, el Sant Joan de narrativa 2004 per Rodalies, el Nacional de literatura 2005, el Ciutat de Barcelona 2015 per El cas Pujol i el de la Crítica de narrativa catalana 2015 per Els nois. “He guanyat diversos premis a obra publicada, perquè als altres ja no m’hi presento”, va declarar.

Sobre l’obra, ha mirat de mostrar “quina capacitat tenim de mirar el mal”. “La literatura es mou amb la intel·ligència i la complicitat no verbal. No pots comptar que el lector sigui un imbècil”, va afirmar l’autor, “agraït i sorprès” pel guardó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona