Altres

Tot gira al voltant del 4

Màrius Serra fa realitat el joc de taula que va concebre dins la seva novel·la ‘Jugar-s’hi la vida’, en col·laboració amb Oriol Comas i Francisco ‘Pak’ Gallego

‘4 Data Brokers’ parteix del concepte del ‘big data’: com més dades acumules, més informació tens. I més poder

Els jocs de taula viuen un moment dolç i de gran vitalitat arran del confinament i ara amb l’arribada de les vacances d’estiu, una de les èpoques més fortes del sector, juntament amb Nadal. La gamma de jocs és àmplia i variada i a Catalunya se’n fan molts.

L’escriptor i enigmista Màrius Serra i l’expert i divulgador de la cultura del joc Oriol Comas n’acaben de publicar un altre, 4 Data Brokers, de l’editorial GDM Games, del reconegut autor i editor a escala internacional Francisco Pak Gallego. Un joc que té la particularitat que ha nascut de la novel·la Jugar-s’hi la vida (Amsterdam, 2019), protagonitzada per un personatge de ficció que es diu, i no és cap casualitat, Oriol Comas.

Es tracta de la segona novel·la ludicocriminal de Màrius Serra d’una sèrie de novel·les negres centrades en el món del joc i que tenen com a protagonista el “meu Carvalho i bon amic” Oriol Comas, com el descriu l’autor. Ja fa uns anys van crear plegats jocs de taula d’àmbit lingüístic com Verbàlia (2011), Enigmàrius (2013) i la col·lecció D.O. Verbàlia (2015). Sense obviar-ho, Màrius Serra explica que va demanar a Comas que s’inventés un joc semblant al popular Uno, originàriament al voltant del 2. Però quan ja s’estava gestant van descobrir que una multinacional ja havia patentat un joc ambientat en una funerària que es dirà Dos. “D’aquí ve el Quatro, quatre en portuguès”, perquè la història, en la novel·la, gira al voltant d’un soldat portuguès en la revolució del 1974 anomenat Bernardo Silva que inventa el joc Quatro i gràcies al seu gran èxit, se’n ven els drets per una fortuna i se’n va a viure als Estats Units sense haver de tornar a treballar.

L’argument de la novel·la guarda relació amb el big data i per això el joc reprodueix la lluita entre traficants de dades dedicats a processar com més informació millor. Per assolir l’objectiu del joc, hauran de competir entre ells durant quatre rondes de quatre jugades cadascuna i amb quatre cartes per persona amb objectius i normes especials. “A 4 Data Brokers tot gira al voltant del 4, com es pot veure”, hi afegeix Serra.

L’experiència ha estat tan fructífera que l’escriptor no descarta continuar amb noves trames que inventin més jocs. “Fer jocs es basa a crear regles i un mecanisme. Després ho pots vestir. És com posar adjectius”, declara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona