Llibres

Perucho i Banyoles

La ciutat on va ser jutge i que el va inspirar per a alguns dels seus textos s’implica en el centenari de l’autor de ‘Les històries naturals’

Dimarts vinent s’obre el programa amb una lectura dramatitzada d’‘El mèdium’

Joan Perucho (1920-2003) va ser jutge a Banyoles a principis de la dècada de 1950 i va plasmar aquella etapa vital en el poemari El mèdium i a les novel·les Llibre de cavalleries i Les històries naturals. En aquesta darrera obra, sens dubte la més coneguda, hi apareix, per exemple, un bolet en forma de fal·lus (Phallus impudicus) que, molt probablement, Perucho havia vist a les vitrines del banyolí Museu Darder. Aquest espai singular, amb el rerefons dels animals dissecats que l’han fet popular, va servir ahir d’escenari de la presentació del programa amb què la ciutat de l’estany s’ha incorporat a l’Any Perucho, el cicle d’activitats que la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha promogut per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor barceloní. El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, va deixar clar que la implicació banyolina en la iniciativa no es deu només als vincles de Perucho amb la ciutat sinó també al fet que es tracta d’un dels grans escriptors en català. També hi ha un vessant reivindicatiu, ja que pocs tenen present el lligam de l’autor amb la ciutat, sobretot les noves generacions, va assenyalar el regidor.

En la presentació hi van intervenir també el director de l’ILC, Oriol Ponsatí-Murlà, i el comissari del centenari, l’escriptor Julià Guillamon. El primer va posar l’accent en la transcendència que tenen les complicitats a l’hora d’organitzar una commemoració d’aquesta mena i, en aquest sentit, va lloar la sensibilitat mostrada per l’Ajuntament de Banyoles i el regidor de Cultura. En opinió del segon, biògraf i amic de Perucho, Banyoles va influir molt en la seva obra.

La primera proposta del programa banyolí de l’Any Perucho tindrà lloc dimarts de la setmana que ve, amb una lectura dramatitzada d’El mèdium a càrrec de l’actriu Laura Pau i el poeta Josep Pedrals (20 h, claustre del monestir, entrada gratuïta). Els mesos següents i fins a l’octubre de l’any que ve es podrà assistir a diversos actes culturals i lúdics. Destaca l’exposició itinerant sobre vampirs (a Les històries naturals hi tenen protagonisme) i l’estrena d’un capgròs a la rua de la festa de Sant Martirià del 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Lectura de poemes i dos concerts de l’escola de música per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona