Música

El llegat de Raimon

El cantautor i la seva esposa van signar ahir oficialment la cessió a la ciutat de Xàtiva del seu llegat artístic, econòmic i documental

S’ha creat una fundació que gestionarà el llegat de Raimon i en divulgarà l’obra

El 2 de desembre vinent farà 80 anys que el cantautor Raimon va néixer a Xàtiva. Com que no tenen descendència, ell i la seva esposa, Analisa Corti, han decidit de crear una fundació que gestioni el seu llegat de béns documentals, artístics i patrimonials i que tingui la seu a la localitat valenciana. Una fundació que inclourà un centre d’estudis que divulgarà l’obra del cantautor.

Ahir es va signar al Palau de la Generalitat Valenciana un acord en aquest sentit, perquè la fundació estarà participada per l’Ajuntament de Xàtiva, per la Generalitat Valenciana i pel Ministeri de Cultura. Hi van ser presents Raimon i Analisa Corti, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes.

Entre els béns de Raimon hi ha la seva discografia original i la seva extensa biblioteca, obres d’art d’artistes de renom, com ara Miró, Tàpies, Alfaro, Artur Heras... a més de patrimoni immoble a Barcelona i Xàbia.

Raimon pretenia que el centre d’estudis fos en una casa del carrer Blanc, on va néixer, per situar el llegat on va començar la seva vida i així, d’alguna manera, tancar el cercle vital. L’ajuntament de Xàtiva, però, el va convèncer perquè, atesa la quantitat patrimonial que es gestionarà, la fundació sigui a l’antic monestir de Santa Clara, una joia arquitectònica del gòtic mediterrani del segle XIV de Xàtiva, propietat de l’Ajuntament, en ple centre històric de la ciutat.

Raimon, que fa tres anys que està retirat del món de la música, té una certa pressa, vol accelerar la posada en marxa de la fundació i l’obertura del centre, tenint en compte la seva edat. Per aconseguir-ho, té el vistiplau d’institucions predisposades a col·laborar, perquè coincideixen tres governs socialistes, tant a l’Ajuntament com a la Generalitat i al govern estatal, una situació mantinguda des de fa dos anys però inèdita des de mitjan anys noranta.

Les relacions de Raimon amb les autoritats de la seva ciutat natal, sempre complicades durant els vint anys de mandat d’Alfonso Rus (PP), van millorar amb l’arribada a l’ajuntament del socialista Roger Cerdà, el 2015. El 2017 ja va aconseguir que s’inaugurés una estàtua dedicada a l’artista. El 2015 hi va haver tot d’homenatges a Raimon, primer amb l’Alta Distinció de la Generalitat concedida dins els actes del 9 d’Octubre i, després, el nomenament com a fill predilecte.

Després d’una trajectòria de més de cinquanta-cinc anys, el cantant va acomiadar-se dels escenaris amb dotze concerts que durant el maig del 2017 van omplir el Palau de la Música Catalana. Els seus dos últims concerts, però, els va oferir a Xàtiva.

Raimon és una destacada figura cultural, motiu pel qual ha rebut reconeixements com ara la medalla d’or de la Generalitat de Catalunya (1997), el premi Ondas (1997), l’honoris causa per la Universitat d’Alacant (2010), la medalla d’or de l’Ajuntament de la ciutat de Barcelona (2012), la medalla d’or del Cercle de Belles Arts (2014) i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2014).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS