Cultura

Mor al 76 anys el cineasta britànic Alan Parker

Va dirigir títols com ‘L’Exprés de Mitjanit’, ‘Crema Mississippi’, ‘Fama’ i ‘Pink Floyd The Wall’, entre altres

Va optar dues vegades a l’Oscar a la millor direcció i va ser reconegut amb el premi honorífic a la seva trajectòria als Bafta

El director i guionista de cinema britànic Alan Parker, autor de clàssics com L’Exprés de Mitjanit, Evita o Fama, ha mort als 76 anys, segons ha informat aquest divendres un portaveu del cineasta.

La font ha explicat en un comunicat enviat en nom de la família que Parker ha mort després de patir una “llarga malaltia”.

Nascut a Londres el 1944, Parker també va ser productor de cinema, escriptor i actor. El 1978 va estar nominat a l’Oscar a la millor direcció per L’exprés de mitjanit. El 1988 va tornar a aspirar a l’estatueta en la mateixa categoria per Crema Mississippi, però tampoc va aconseguir aleshores el preuat guardó.

A banda de films dramàtics, on va destacar per la seva mestria per crear atmosferes asfixiants, Parker va brillar en el gènere musical amb títols com Bugsy Malone (1976), Fama (1980), Pink Floyd The Wall (1982), The Commitments (1991) i Evita (1996).

El 2002 va rebre el títol de Cavaller de l’Imperi Britànic per la seva contribució al món de les arts. El 2013 va ser reconegut amb un premi honorífic a la seva trajectòria durant la gala dels Bafta, considerats els Oscar britànics. Parker va obtenir 19 premis Bafta al llarg de la seva carrera.