Patrimoni

Afloren restes a Fares d’una casa forta, a les obres de la C-66

La troballa ha obligat a desviar la carretera actual

S’hi han trobat també dos esquelets d’individus joves

Els treballs arqueològics de prevenció al sector de les obres de millorament de la carretera C-66 a Fares de Sant Ferriol han permès de trobar les restes d’una casa forta medieval i s’ha hagut de desviar la carretera per no afectar les restes. S’ha fet una primera delimitació i s’ha constatat que les estructures estan en “força bon estat” i que és un edifici “de molta entitat”.

Segons Cristina Belmonte, arqueòloga de l’empresa IPAT Serveis Culturals, l’edifici fa aproximadament 500 metres quadrats i és de planta quadrada. “La localització és un element important”, diu, perquè fins ara havia quedat ocult per la vegetació. Segons la coordinadora, es veia que hi havia un turó petit a la zona però amb la neteja i retirada de terres han aparegut parets de fins a 2 metres d’alt i una amplada d’entre 50 i 60 centímetres, “murs de molta entitat lligats amb morter de calç”.

La zona afectada per la carretera, però, són unes estructures annexes a l’edifici on també han aparegut tres sitges i ceràmiques que daten entre els segles IX i XIII. Fa una setmana, a més, els va sorprendre un espai d’enterrament amb dos esquelets d’individus joves que s’estudiaran més a fons per conèixer l’època i les possibles causes de mort.

Basant-se en la documentació de l’època, els arqueòlegs creuen que es tractaria d’una casa forta on es cobraven tributs per anar de Besalú a Banyoles. En algun document també es parla d’un edifici amb dues torres, però aquesta és una dada que no s’ha pogut confirmar amb aquesta primera prospecció.

Una recerca que l’Ajuntament de Sant Ferriol creu que s’haurà de fer més endavant i amb el suport de les administracions. “Un cop identificat tot, es tornarà a tapar en espera de poder fer més excavacions i mirar de restaurar-la a llarg termini”, ha explicat l’alcalde, Albert Fàbrega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona