Música

Schubert entre mascaretes

El Cuarteto Quiroga obre avui la 28a edició de la Schubertíada, amb Florian Boesch i Matthias Goerne

Cuarteto Quiroga: “És trist veure com el de la cultura és un dels sectors més perjudicats”

Resistint-se a ser vençuda pel coronavirus, la Schubertíada de Vilabertran, a l’Alt Empordà, engegarà avui una 28a edició amb tretze concerts programats fins a finals de mes, amb veus com les dels barítons alemanys Matthias Goerne i Florian Boesch, la soprano –també alemanya– Juliane Banse o el baríton suís Andrè Schuen i formacions com el Quartet Casals, el Cosmos Quatret o el Cuarteto Quiroga, encarregat d’obrir avui, amb l’acompanyament de la violoncel·lista Erica Wise, la Schubertíada 2020 a la canònica de Santa Maria. Les entrades, com en els recitals de Boesch, Banse i Schuen, estan exhaurides. “Estem molt agraïts de poder obrir aquesta edició tan especial de la Schubertíada”, afirmava, ahir, en declaracions a aquest diari, el violista valencià Josep Puchades, integrant, junt amb els violinistes Aitor Hevia i Cibrán Sierra i la violoncel·lista Helena Poggio, d’aquesta formació amb quinze anys d’història, resident a la Fundación Museo Cerralbo de Madrid i reconeguda, el 2018, amb el Premio Nacional de Música. “El de Vilabertran, on no havíem tocat abans, tot just serà el nostre segon concert després del confinament, i estem emocionats. És trist comprovar com, malgrat les mesures tan extremes de seguretat que s’han aplicat des del món de la cultura, aquest està sent un dels sectors més perjudicats.”

El Quiroga, membres del qual actuaran “segurament” amb mascareta (“l’església és petita i ens sembla respectuós per al públic”), interpretaran dues peces: el Quartet per a cordes en re bemoll major, op. 24/3 de Luigi Boccherini i el Quintet per a cordes en do major, D. 956 de Schubert, amb Erica Wise –“una artista amb qui ens uneix una gran amistat i una profunda admiració professional”– a l’escenari. “La peça de Boccherini és una joia dels quartets clàssics espanyols”, defensa Puchades. “És una música tranquil·la i clara que forma part d’un disc que hem fet sobre la música a Madrid en temps de Goya [Heritage, a la venda el pròxim dia 18] i que no havia estat mai gravada fins ara. La de Schubert, en canvi, és una peça culminant de la música clàssica. És l’última obra que va compondre i reuneix tot el pes de l’experiència a la vegada que un dramatisme absolut.” El Quiroga interpretarà les dues peces amb una instrumentació en què destaca el violí Nicolò Amati Arnold Rosé del 1682, cedit pels hereus de Paola Modiano a un dels violinistes del quartet. “És tot un orgull per a nosaltres, poder tenir aquest instrument. Cada instrument té, naturalment, la seva pròpia personalitat, però també és cert que els instruments són éssers vius que s’adapten a la forma de tocar de cada músic. Aquest violí pràcticament és part del so del quartet, ja.”

La Schubertíada, que va exhaurir ràpidament les entrades per a la majoria de concerts després d’anunciar, al juny, que tirava endavant la 28a edició, oferirà dos concerts en un mateix dia (19.30 h i 22.00 h) en els casos de Matthias Goerne –que no ha volgut faltar, en un estiu tan especial, a la seva cita anual amb el festival– i el Quartet Casals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un tribunal anul·la la condemna contra Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA