Cinema

‘Guillem’, a Màlaga

Carlos Marqués-Marcet estrena avui el film sobre Guillem Agulló en el 23è Festival de Màlaga, on ahir va rebre un premi en reconeixement a la seva trajectòria

“Ens apropem a un problema polític des de la intimitat d’uns personatges”, diu el director

El cineasta Carlos Marqués-Marcet estrena avui, en el 23è Festival de Màlaga, el seu últim film, La mort de Guillem, la història del dol dels pares de Guillem Agulló, jove antifeixista i independentista assassinat per un grup d’ultradreta fa 27 anys. “A La mort de Guillem ens apropem a un problema polític des de la intimitat d’uns personatges”, va explicar ahir el director barceloní en roda de premsa. El festival va concedir ahir a Marqués-Marcet el premi Màlaga Talent en reconeixement a la seva encara curta però prolífica trajectòria, amb títols com 10.000 Km, Tierra firme i Els dies que vindran.

El cineasta coneixia la història sobre l’assassinat de Guillem Agulló, però “vagament”, segons va admetre ahir. Amb el treball amb els guionistes de la pel·lícula, van debatre el punt de vista ètic per apropar-se a aquest tema i “deixar una mica de costat la moral, perquè aquesta –afegeix– ve a dir que és el bé o el mal”. El director es va preguntar en l’inici del procés d’escriptura quina posició ètica havien de tenir per poder “ensenyar una cosa que sigui útil per a la vida”. Finalment, van decidir centrar-se en el procés de la família de Guillem Agulló i construir amb ells què els havia suposat la mort del seu fill i aquella situació “tan estranya” amb la qual es van trobar. “Quan se’t mor algú, un es pregunta per què m’ha passat a mi” i la resposta, va explicar, és normalment perquè m’ha tocat. En el cas de la família de Guillem Agulló, però, afegia, no els va “tocar”, ja que el van matar entre cinc persones. Segons Marqués-Marcet, els pares d’Agulló tenien “un culpable per reivindicar la figura del teu fill”, però, a la vegada, creu, “és una trampa”, perquè això els va impedir “passar un dol que passava per deixar anar”.

Diversos actors valencians protagonitzen la ficció, que busca allunyar-se de l’èpica dels fets per endinsar-se en la intimitat d’uns pares i desconstruir el seu procés, mentre lluiten per la memòria del seu fill. A La mort de Guillem hi actuen Gloria March en el paper de Carme Salvador, mare del Guillem; Pablo Molinero en el del seu pare; i els debutants Jani Collado com a Guillem i Mar Linares com la seva germana, Betlem Agulló.

El rodatge i producció del film s’ha emmarcat en la campanya La lluita continua, endegada per promoure la memòria del jove mort a mans de la ultradreta i alertar sobre l’auge del discurs xenòfob i racista. El film, que es projectarà en la secció Málaga Première, és una producció de Som*, SUICAfilms i Lastor Media, en coproducció amb TVC i À Punt Mèdia.

D’altra banda, Marqués-Marcet, en la roda de premsa d’ahir, va anunciar que està immers en un nou film i que fa un any que hi treballen. “No és una continuació de Tierra firme, sinó que surt més d’Els dies que vindran. Hi ha una cosa de l’experiència i la manera de treballar d’Els dies que vindran que em fa jugar a partir d’una història que em va explicar Geraldine Chaplin”, va avançar el cineasta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona