Art

Lluèrnia es farà, però en lloc de concentrar-se en sis hores durarà 43 dies

El festival del foc i de la llum d’Olot tindrà menys instal·lacions i estaran disperses en espais de gran capacitat

La inauguració serà el 17 d’octubre

El format propi de Lluèrnia , amb què el festival olotí ha aconseguit un èxit rotund de públic, és precisament el model que cal evitar en època de pandèmia: 20.000 persones provinents d’arreu del país comprimides al centre de la ciutat durant sis hores. Ho va remarcar ahir el coordinador del festival del foc i de la llum, Pep Fargas, en la presentació de l’edició d’aquest any. Consegüentment, els organitzadors –un col·lectiu privat que disposa d’un pressupost de 90.000 euros aportats sobretot per l’Ajuntament i també la Generalitat, la Diputació i patrocinadors privats–, o s’ho deixaven córrer o bastien un Lluèrnia molt diferent. Han optat finalment per això últim, eixamplant l’espai i el temps: hi haurà una vintena d’instal·lacions i activitats (menys de la meitat del que és habitual), que es repartiran pel centre i els afores de la ciutat (en indrets de gran capacitat com les fonts de Sant Roc, el parc Nou, els pavellons dels Tossols...) i la durada serà d’un mes i mig (del 17 d’octubre al 28 de novembre).

L’objectiu és, sense renunciar a rebre un bon nombre de visitants, evitar aglomeracions. Per això, no coincidiran més de vuit muntatges oberts alhora (el que estarà més temps instal·lat serà l’Hort de la Llum), i en les activitats de petit format la capacitat serà limitada i s’identificarà els assistents. Fins i tot algunes accions ni tan sols seran presencials. És el cas de la inauguració, consistent en un ball del fanalet que cadascú podrà fer des de casa seva a partir d’unes instruccions que es facilitaran prèviament, i que es demanarà que s’enregistri per poder-lo penjar al web del festival.

Els grans muntatges, assegurats

De la indispensable reducció del nombre d’instal·lacions se n’escapen les que vertebren el festival, entre les quals destaca l’Hort de la Llum. Si bé el seu lloc habitual ha estat fins ara el Puig del Roser, en aquesta ocasió es farà a les fonts de Sant Roc, un lloc molt més espaiós. Els seus autors seran els arquitectes Eduard Callís i Guillem Moliner (l’equip Un Parell d’Arquitectes), que jugaran amb conceptes com verticalitat (pels plàtans monumentals que hi ha), l’aigua (situat al costat del Fluvià, al paratge hi ha la captació històrica de l’aigua de la ciutat) i vestíbul d’Olot (era per on entrava el popular carrilet).

Tampoc hi faltaran el muntatge que fan plegats les escoles i els instituts locals i la instal·lació dels alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny als claustres del Carme, l’exposició fotogràfica a Can Trincheria i l’acció de Pim, Pam, Pum, Foc! amb la qual es tancarà el programa. Igual que l’obertura, la proposta de la colla de diables s’ha concebut perquè no sigui presencial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia