Música

Un Beethoven folklòric a Vilabertran

Un nou conjunt, Kallias Ensemble, impulsat pel director i pianista català Francisco Poyato, es posarà en marxa avui a la Schubertíada amb un recull de cançons folklòriques arranjades per Beethoven que, a Catalunya, no han sonat mai amb un quartet de cantants. El repertori inclou una vintena de cançons, tant de taverna com de bressol, entre d’altres naturaleses, procedents del folklore de territoris com Escòcia, Irlanda, Suècia, Venècia, Espanya, Polònia, el Tirol, Rússia i Portugal. “Un editor escocès [George Thomson. nascut el 1757 i mort el 1851] volia que un compositor de renom europeu, com ja ho era llavors Beethoven, agafés la música folklòrica del seu país i li donés un nivell”, explica Poyato. “Al principi, per a Beethoven, ja en els seus anys de maduresa, allò va ser un encàrrec, però s’hi va anar aficionant, ja que va acabar recuperant també cançons de molts altres pobles. L’aproximació a la música cada país era diferent, però no va deixar de sonar mai a Beethoven.”

A la Schubertíada, ja amb entrades exhaurides, les cançons folklòriques del compositor seran interpretades per Mireia Tarragó (soprano), Helena Ressurreição (mezzosoprano), Eduard Mas (tenor) i Ferran Albrich (baríton), d’entre 25 i 30 anys d’edat i representants, segons diu tot convençut Poyato, de “la generació més ben preparada per cantar lied que hi ha hagut mai a Catalunya”. “Tota generació ha estat tan preparada com podia haver-ho estat en el seu moment, però aquesta es nota que és la dels vols econòmics i ha pogut moure’s per tot arreu.”

Kallias Ensemble, que avui a l’Alt Empordà actuaran amb Elena Rey (violí) i Erica Wise (violoncel), són fruit de la “llarga voluntat” de Poyato –professor de lied per a duets de cant i piano a l’Esmuc des del 2001– de crear un grup de cambra vocal. “Hi ha moltes maneres d’aproximar-se als repertoris. Nosaltres volem fer-nos-els nostres i deixar que ens afectin, una mica com la feina d’un actor.” El Kallias no s’ha plantejat, de moment, fer cap enregistrament discogràfic. però no ho descarta. Sí, però, que neix amb la vocació de ser un projecte de “llarga durada”. A banda d’avui a la canònica de Santa Maria, se’l podrà escoltar, amb el mateix repertori, l’1 de novembre al Kursaal de Manresa i, l’any vinent, al Festival de Música Antiga dels Pirineus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA