Cinema

El cine com a antídot

Els directors dels festivals europeus fan pinya a Venècia en la primera jornada del festival més antic, que aquest any té Cate Blanchett com a presidenta del jurat

Venècia va aconseguir ahir inaugurar la 77a edició del seu festival de cinema, el més antic del món, amenaçat durant mesos per la pandèmia. I ho va fer amb una crida a ajudar el sector en aquests moments “excepcionals” a la qual s’ha afegit l’actriu Cate Blanchett, presidenta del jurat internacional, que a la roda de premsa inaugural va defensar que el setè art ha de continuar malgrat els obstacles que ha imposat la Covid-19.

“Estic d’acord que s’ha de reobrir de forma segura i crec que la indústria del cinema, com totes, ha tingut mesos dificilíssims i ha d’esforçar-se per emergir de nou”, va declarar la intèrpret australiana, que ja va presidir el jurat en el festival de Canes de 2018, que aquest any no s’ha celebrat. Unes paraules que han coincidit amb les del director artístic de la mostra, Alberto Barbera, el qual, per la seva banda, va insistir en aquesta ambició tot recordant que els festivals són llocs de cultura i economia i va reclamar la seva protecció a tot el planeta.

Manifest conjunt

Ho va fer juntament amb els seus homòlegs d’altres set grans festivals europeus, amb els quals ha redactat un manifest conjunt per reivindicar la importància d’aquest tipus de festivals. El document porta la signatura de Barbera; del director de Canes, Thierry Fremaux; del de San Sebastià, José Luis Rebordinos; del de Locarno, Lili Hinstin; del de la Berlinale, Carlo Chatrian; del de Rotterdam, Vania Kaludjeric; del del txec Karlovy Vary, Karel Och, i del de Londres, Tricia Tuttle, absent per motius personals.

Un document conjunt en què prometen col·laborar en el futur en aquesta defensa i arraconar, pel que sembla, la competència que els festivals han mantingut els darrers anys per atraure els millors títols i estrelles.

En qualsevol cas, la mostra va aixecar ahir el teló amb una pel·lícula fora de concurs, Lacci, la primera italiana que ho fa en els darrers anys –tot un gest per ajudar el sector del país transalpí– i que adapta la novel·la homònima de Domenico Starnone. Ahir a la nit, un dels plats forts de la cerimònia inaugural va ser l’homenatge al mestre Ennio Morricone, que va morir al juliol als 91 anys.

Tilda Swindon, premiada

A més de Blanchett, una de les poques estrelles que desfilarà aquest any pel Lido venecià va ser l’actriu britànica Tilda Swinton, que ha estat mereixedora del Lleó d’Or a la seva carrera i que protagonitza un curtmetratge dirigit per Perdo Almodóvar –The human voice–, que s’estrena avui. Només desembarcar va plegar els braços sobre el pit imitant la salutació Wakanda Forever com a homenatge a Chadwick Boseman, el ja mític Black Panther, mort sobtadament fa pocs dies.

I és que el cinema fa més pinya que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona