Cultura

Isabel Coixet, Premi Nacional de Cinematografia

El ministeri de Cultura reconeix la trajectòria de la cineasta barcelonina

El jurat destaca el seu compromís social i el seu suport a una nova generació de cineastes

La cineasta barcelonina Isabel Coixet ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Cinematografia 2020, segons ha anunciat aquest divendres el ministeri espanyol de Cultura i Esport, que concedeix aquest guardó.


Coixet (Barcelona, 1960) és una de les directores més consolidades del cinema espanyol. Al llarg dels últims vint anys ha dirigit una vintena llarga de pel·lícules, entre les quals les premiades Mi vida sin mi (Goya al millor guió original, l’any 2004), La vida secreta de les paraules (Goya a la millor direcció, el 2006) i La llibreria (Premis Gaudí i Goya a la millor direcció i guió adaptat, el 2017). L’any 2019 va dirigir Elisa y Marcela (2019), el seu últim film fins el moment.


De la seva trajectòria, de més de tres dècades, el jurat ha destacat que “obre nous camins al cinema espanyol”. “La seva obra transita per àmbits geogràfics, culturals, lingüístics i estilístics diversos. És una cineasta que destaca per la seva llibertat per triar temes, la seva valentia per assumir riscos, el seu inconformisme, la seva versatilitat i la projecció internacional del seu treball”, afegeix la nota del ministeri.


El jurat també lloa el “suport” de Coixet “a una nova generació de cineastes”, així com el seu “compromís amb la igualtat i les causes socials”, que la converteix “en un estímul i un referent imprescindible”.


El Premi Nacional de Cinematografia premia anualment l’aportació més destacada en l’àmbit cinematogràfic espanyol, que s’hagi posat de manifest preferentment a través d’una obra feta púbica o una tasca professional desenvolupada durant l’últim any o, en casos excepcionals, com a reconeixement a una trajectòria professional. El guardó està dotat amb 30.000 euros i el concedeix l’Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals (ICAA), organisme adscrit al ministeri de Cultura.


És el tercer any consecutiu que el premi recau en una dona, després de Josefina Molina (2019) i la productora Esther García (2018).Una sàtira a flor de pell

barcelona

El MNAC agafa el vol

barcelona
Mònica Randall
Actriu

“Els personatges de la Gürtel són tots a «La escopeta nacional»”

Barcelona

Els premis Valvi reivindiquen la tasca i figura de Joan Ribas

Girona

La banda d’Erik el Belga torna a l’acció

Banyoles
Netflix
Sèrie / Fantàstic

Un volcà islandès desperta un submón a ‘Katla’

Cinema
Drama històric

Sergio Castellitto, un D’Annunzio sota vigilància

Musical

‘En un barrio de Nueva York’, per aixecar la moral

Terror

Cillian Murphy i Emily Blunt, en un lloc gens tranquil