Art

La Casa Masó dedica un cicle a l’ambient cultural de 1920 en el seu centenari

Cinc experts parlaran fins al 16 d’octubre de l’art, la literatura i la música del període

Quim Corominas hi estrena una proposta d’art contemporani

Rafael Masó va començar la primera de les reformes amb què va anar adaptant al gust noucentista la casa familiar del carrer Ballesteries de Girona el 1910, però fins al febrer de 1920 no va donar per acabats els treballs, segons consta en el registre d’obres de l’edifici. En l’última de les seves intervencions, iniciada el 1918, va incorporar al cos principal l’immoble adjacent, i va dissenyar-hi la cuina, el lavabo i el despatx d’advocat del seu germà Santiago, a més de la pèrgola i el coronament de la façana que dona a l’Onyar i que la singularitzen dins la postal de la ciutat vella. Tot i la prevenció a què obliga la pandèmia, la Fundació Masó no ha volgut passar per alt l’aniversari i ha programat tot un seguit d’activitats per commemorar-lo com cal, la més destacada de les quals és el cicle de conferències sobre art, literatura i música Casa Masó 1920, que vol reflectir l’ambient cultural contemporani a la reforma masoniana.

El primer convidat serà el poeta Àlex Susanna, director d’art de la Fundació Vila Casas, que aquest divendres (19 h) analitzarà dues escultures cabdals del període, obra de dos artistes amics: Noia nua, d’Enric Casanovas, i El violinista, de Pau Gargallo. El divendres següent, 25 de setembre, la professora Anna Perera, de la Càtedra Joan Vinyoli de la UdG, parlarà de Contra els poetes en minúscula, el primer manifest futurista català, publicat per Joan Salvat-Papasseit el 1920. El professor Enric Bou, de la Università Ca’ Foscari de Venècia, tractarà el 2 d’octubre de dos llibres clàssics de la poesia noucentista, L’oreig entre les canyes, de Josep Carner, i Selvatana amor, de Guerau de Liost, i la professora Margarida Casacuberta, també de la Càtedra Joan Vinyoli, parlarà el 9 d’octubre del llibre de poesies L’alta llibertat, de Clementina Arderiu. El cicle el tancarà el 16 d’octubre el musicòleg Joaquim Rabaseda, professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya, que comentarà Vistes al mar, d’Eduard Toldrà, i tres sardanes de Juli Garreta, en una conferència il·lustrada amb la interpretació de les peces en directe per un quartet de corda. Totes les sessions tindran lloc al menjador de la Casa Masó i acabaran amb un tast de vi Vinyes dels Aspres de la DO Empordà. L’entrada és gratuïta, però hi haurà aforament limitat, per ordre d’inscripció (info@rafaelmaso.org), i s’habilitarà la taquilla inversa.

La commemoració del centenari de la Casa Masó també comprèn exposicions, presentacions i visites guiades. Demà mateix (i també el 19 de novembre) es pot participar en la visita La Casa Masó amb ulls de dona, que posa èmfasi en el paper de les dones de l’entorn de l’arquitecte (18 h), i demà s’hi presentarà Noucentismes. El Noucentisme català en el context cultural europeu, a càrrec de Vinyet Panyella, presidenta del CoNCA (19 h). A més, el pintor Quim Corominas estrenarà el 22 d’octubre la proposta bianual Diàlegs contemporanis amb la Casa Masó, aprofitant l’antològica que li dedicaran la Casa de Cultura i la Fundació Fita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona