Cinema

Olimp iconogràfic

El Museu del Cinema de Girona recorda els actors més icònics de Hollywood en una mostra fotogràfica de la col·lecció Vicenç Arroyo

Segurament, si apareix una imatge de Humphrey Bogart, la majoria el recordaran pel seu paper a Casablanca; d’altres, per les seves interpretacions en el gènere del cinema negre i, més concretament, per haver encarnat el detectiu privat Sam Spade, creat per Dashiell Hammett. Tanmateix, tot i esdevenir un mite amb estrella pròpia que va brillar durant molt temps intensament en el firmament de Hollywood, també la seva resplendor ha anat minvant amb el pas del temps. Per sort, a més del cinema en què es projecten les obres que actors com Bogart van protagonitzar, la fotografia ha esdevingut la principal aliada d’aquest univers cinematogràfic i ha embalsamat per al present, però també per a la història, les seves imatges icòniques.

Els actors, principal element iconogràfic del cinema, són ara motiu principal de la nova exposició temporal del Museu del Cinema que tot just ahir es va inaugurar i que segueix el model de l’anterior, dedicada a les actrius. Amb Actors (Icònics), es proposa un recorregut a través dels retrats autografiats dels grans actors dels segles XX i XXI procedents de la col·lecció Vicenç Arroyo, complementat amb algunes de les frases més cèlebres de cadascun. O no, si fem cas del que irònicament destaca Groucho Marx en una de les cites que recull la mostra: “Citeu-me dient que m’han citat malament.”

Comissariada novament per Jordi Dorca, l’exposició repassa la iconografia dels grans intèrprets, aquells que han esdevingut símbols i records inesborrables per a milions d’espectadors, i alhora coneixem la seva opinió sobre l’art fílmic, el negoci, la fama, l’ofici, la crítica i el públic cinematogràfic. Com recomana Dorca, “entreu en aquest recorregut a través d’aquests personatges únics”. Com bé deia la productora americana D.A. Doran: “Hi ha tres tipus de persones: homes, dones i actors. Coneguem-los una mica més.”

En total, hi ha una quarantena d’actors i un centenar de fotografies, començant per Charles Chaplin i acabant amb Leonardo DiCaprio. Retrats provinents d’una col·lecció que, després de la de Tomàs Mallol que vertebra el museu, és una de les més importants que conté, amb 14.922 fotografies, més de 2.000 programes de mà, 1.500 autògrafs i 300 llibres. El director de l’equipament, Jordi Pons, va recordar ahir durant l’acte inaugural, en què també va ser present l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que “es tracta d’una de les col·leccions més importants que ha rebut el museu”. Difondre-la és donar-hi el valor que té.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona