Música

Carta des del Carrer E

Bruce Springsteen es retroba amb la E Street Band a ‘Letter to You’, un disc de rock gravat en només cinc dies al seu estudi de Nova Jersey que surt el dia 23

El disc, produït per Ron Aniello, inclou tres temes escrits pel ‘Boss’ entre els anys 1970 i 1972
“Amb la E Street Band no havíem fet mai res semblant”, ha assegurat el músic

Hivern del 2019 a Colts Neck, Nova Jersey. Hi fa un fred que pela. Bruce Springsteen,Stevie Van Zandt, Roy Bittan, Garry Tallent, Max Weinberg, Nils Lofgren i Patti Scialfa, que no coincidien en un estudi d’ençà que, a la primavera del 2013, van gravar High Hopes, i en un escenari d’ençà que, el 14 de setembre del 2016, van fer el segon concert més llarg (244 minuts!) de tota la història de la E Street Band, en l’última nit de la gira commemorativa de The River, posen punt final a una distesa jornada de treball amb uns shots de tequila en honor a qui va ser el seu saxofonista: Clarence Clemons, l’enyorat Big Man.

El Boss no fa gaire que els ha mostrat unes cançons gravades amb el mòbil que han de formar part del disc de retrobament de Bruce Springsteen amb la seva banda de tota la vida. Tots tenen clar que, aquesta vegada, contràriament, per exemple, a les intensíssimes sessions de gravació de Born to Run (1975), no hi haurà demos ni grans inversions de temps en l’enregistrament del disc, així que, en cinc dies (tot i que al quart ja tenen la feina feta), i amb tots els músics tocant plegats en una mateixa habitació (hi ha també Charlie Giordano i Jake Clemons, substituts dels membres de la E Street Band caiguts en combat), planxen el que, el 23 d’octubre, esdevindrà el 20è disc en estudi de Bruce Springsteen: Letter to You (Sony Music). “Va ser una de les millors experiències de gravació que he tingut en la meva carrera”, assegurava, fa unes setmanes, Springsteen en un comunicat. “El so de la E Street Band tocant al meu estudi completament en viu i sense regravacions és espectacular. No havíem fet mai res semblant.”

Letter to You, amb Ron Aniello, com tots els últims treballs del Boss, en funcions de productor, arriba només setze mesos després de l’íntim i crepuscular Western Stars i, com aquell, conté alguns d’aquells exercicis de balanç i confessionalitat als quals el músic de Nova Jersey, que el mes passat va complir 71 anys, ha recorregut amb èmfasi especial –autobiografia i Springsteen on Broadway inclosos– durant l’últim lustre. “Hi ha coses que vaig descobrir en temps bons i dolents. Vaig escriure-les totes amb tinta i sang. Vaig cavar profundament en la meva ànima i vaig firmar-ho amb el meu nom de debò. I ho envio en aquesta carta per a tu”, canta Springsteen a Letter to You , el tema amb què, després d’encetar el disc amb One Minute You’re Here, l’única cançó del lot en certa sintonia amb Western Stars, abraça de ple el so clàssic de la E Street Band: guitarres, piano, orgue, bateria i saxo a tot drap.

Letter to You té dotze cançons, tres de les quals escrites entre 1970 i 1972 (abans, per tant, del seu debut, Greetings from Asbury Park, NJ) i fins ara inèdites en disc: Janey Needs a Shooter (un tema que, modificant-ne la lletra i part de la música, es va fer seu Warren Zevon l’any 1979); If I Was a Priest (que Springsteen va tocar en acústic davant John Hammond quan tot just perseguia un contracte discogràfic) i la molt dylaniana Song to Orphans (del 1971 i que el Boss ja havia recuperat fa quinze anys en alguns directes de la gira de Devils & Dust). La resta, una noble recerca de temps perduts amb un so més fresc i modern que no pas vintage; referències a l’instrument que Patti Smith descrivia fa uns anys com “l’arma de tota una generació” (a Ghosts evoca una guitarra Les Paul i un vell amplificador Fender Twin i, en una altra, proposa una trobada en una casa amb mil guitarres); i potser, només potser, una perdigonada anti-Trump: “El pallasso criminal ha robat el tron”, canta el Boss. De moment no hi haurà gira, però: el tour de reunió amb la E Street Band que molts ja donaven enguany per fet, difícilment serà possible abans del 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona