Arts escèniques

Masó, a La Danesa

La companyia barcelonina estrenarà al Temporada Alta vinent ‘El nedador del mar secret’, en guanyar el premi al projecte escènic

L’obra fa una mirada lluminosa al dolor d’un pare per la mort del fill a les poques hores de néixer

La companyia La Danesa és la guanyadora de la 14a edició del premi Quim Masó, que impulsa les produccions teatrals en català. Ahir es va fer públic el veredicte a La Planeta. El guardó permet tirar endavant aquesta producció que s’estrenarà en la propera edició del Temporada Alta i posteriorment també fa una breu estada al TNC. El nedador del mar secret és una adaptació del director de la companyia, Jumon Erra, sobre un text autobiogràfic de l’escriptor nord-americà William Kotzwinkle. La peça narra la història d’un home que perd el seu fill acabat de néixer.

El títol se suma a peces com El gos en un descampat (de Clàudia Cedó), Llibert (de Gemma Brió) o ESTIgMES (de Concha Milla), en què la protagonista és la mare que pateix un trauma vinculat amb el desig de ser mare. La novetat d’aquesta proposta és que, ara, és el pare el que narra aquest drama en primera persona. Com en els altres títols citats, en aquesta mort dolorosa i imprevista, hi respira una mirada lluminosa. És el primer cop que es fa aquesta adaptació de la novel·la a l’escena internacionalment. Lluís Marquès, Júlia Santacana i Elena Fortuny seran els encarregats d’interpretar aquest muntatge. Si ell és el narrador de la situació, ella farà i desfarà, llençant incidents musicals que contribuiran en la materialització de la posada en escena de l’univers de la dona amb diferents instruments, com la flauta travessera, la guitarra, percussió i la seva veu.

Els altres finalistes eren Un turista se suïcida, text de Sílvia Navarro, presentat per Hause & Richman Produccions; Dona, text de Queralt Riera, presentat per Les Antonietes Teatre; i La ruta, text de Lluïsa Cunillé, presentat per Associació Cultural La Ruta 40. Just dissabte passat la companyia ja havia estrenat una peça de la mateixa autora al festival: Els subornats.

Susanna Barranco guanya el premi BBVA

Dimarts, a l’Atlàntida de Vic, es va fer públic el veredicte del premi BBVA de teatre, que ha hagut d’endarrerir la fase final a conseqüència de la Covid. El jurat ha premiat Accions de resistència, de Susanna Barranco, “pel risc i el compromís d’una proposta que explora diferents formes i llenguatges”, ha explicat el director del premi, Joan Roura, en nom del jurat. El Temporada Alta ja havia previst la representació de l’obra que en resultés guanyadora pel proper 6 de desembre al vespre, al Teatre de Salt. Els altres finalistes van ser ‘La revelació’, de Jorge Yamam-Serrano i producció de Teatro de Cerca, La Rueda i Grec Festival de Barcelona; ‘Vaig ser Pròsper’, de Projecte Ingenu i direcció de Marc Chornet; i ‘Sólo creo en el fuego’, de Los Prometidos. El guardó garanteix una gira per Catalunya valorada en 20.000 euros, amb cinc funcions programades, inclosa la participació al Temporada Alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona