Art

Museus

Els oasis culturals

Museus, monuments, sales d’exposicions, galeries i centres d’art són els únics espais que tenen permís per obrir en aquesta segona gran aturada

Els museus, els monuments, les sales d’exposicions, les galeries i els centres d’art seran els pròxims quinze dies els oasis culturals. El govern els ha exclòs de la segona gran aturada forçada per la Covid-19, amb un aforament limitat al 33%. Poden obrir –i obriran, convençuts que seran útils a una població cada vegada més angoixada–, però tenen prohibit organitzar activitats com ara tallers o conferències.

Just abans de la roda de premsa en què es van anunciar les noves mesures per frenar la propagació descontrolada de la pandèmia, al CaixaForum de Barcelona es va presentar a la premsa la nova exposició Vampirs. Però llavors encara no se sabia del cert si avui es podria obrir al públic. Aquesta gran mostra itinerant ve de Madrid, on poc després d’inaugurar-se es va decretar el primer estat d’alarma i va quedar confinada. S’ha salvat per un pèl d’un segon confinament.

Evadir-se per una estona del cruel context pandèmic entrant en el món d’aquestes criatures fantàstiques que es van forjar en l’imaginari de l’edat mitjana i que amb la publicació de Dràcula, de Bram Stoker, el 1897, van començar la seva escalada de popularitat, pot ser un bon plantejament per animar-se a visitar una exposició que es nodreix de material artístic divers, tot i que sobretot cinematogràfic. La cultura vampiresca sembla certament immortal: els últims anys, ha agafat una nova volada amb interpretacions insòlites del mite. Tal com assenyala el comissari, Matthieu Orléan, els vampirs ressorgeixen amb força en els períodes de la història marcats per les transformacions, les tensions i les crisis. Com ho és el d’avui.

Els museus, doncs, seran els únics llocs on la cultura no es veurà obligada a posar el fre. I el cas és que de novetats expositives n’hi ha un munt de programades. Avui Foto Colectania obrirà Basat en històries reals, una mirada pausada als seus fons propis. La setmana que ve el Macba donarà veu a l’art de Fina Miralles (una exposició esperadíssima) i La Virreina Centre de la Imatge, al de Helios Gómez, el creador de la Capella Gitana de la Model. La setmana del 9 de novembre, les parets del Museu del Disseny s’ompliran de tresors modernistes; les del MNAC, d’obres de la col·lecció Suñol i les del CCCB, de les imatges guanyadores del World Press Photo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona