Llibres

Unes aventures binàries

‘The game’, l’assaig d’Alessandro Baricco sobre la història de la revolució digital, ara en versió infantil i juvenil de la mà de Sara Beltrame i Tommaso Vidus Rosin

“Baricco dona la seva visió de la revolució digital i hi aporta una cronologia dels fets culminants”

Tot i que a l’antic Egipte, a la Xina, a l’Índia... hi havia precedents, el sistema de numeració binari actual, el de 1 i 0, va ser ideat per Gottfried Leibniz el 1679 i és el que s’utilitza en informàtica, ja en el primer ordinador, el Harvard Mark, del 1943.

Per saber de manera amena i entenedora, rigorosa i molt visual la història de l’evolució o revolució digital des del 1943 fins a l’actualitat, llegiu The game. Historias del mundo digital para jóvenes aventureros, que adapta un assaig recent d’Alessandro Baricco per als lectors infantils i juvenils. El text és de Sara Beltrame, les il·lustracions de Tommaso Vidus Rosin, la traducció al castellà és de Sílvia Iriso i l’ha publicat Gribaudo.

Sara Beltrame (Treviso, 1975) és narradora, guionista de sèries i documentals i, entre moltes altres activitats, investigadora de llenguatges multimèdia que fomentin les relacions humanes. El 2008, va venir a Barcelona per treballar en un projecte, i s’hi va quedar.

“Aquest llibre és una adaptació per a nens de l’assaig The game, d’Alessandro Baricco, en què dona la seva visió de la revolució digital i hi aporta una cronologia, es pot dir que inèdita, de cada moment culminant, des dels primers ordinadors fins a la intel·ligència artificial”, explica Beltrame. “És com una conferència sobre fets històrics però també, molt especialment, una aportació en clau filosòfica i teòrica de Baricco”, hi afegeix.

El llibre és un àlbum profusament il·lustrat. Cal destacar la tasca narrativa complementària que aporta Vidus Rosin, que va molt més enllà de ser un element decoratiu i mostra de manera simple i eficaç diferents conceptes tècnics de manera gràfica.

“Quan va començar la revolució digital, tot era magnífic, meravellós, un joc (d’aquí el títol). I les persones ens vam llançar a jugar-hi. Als inicis amb una mica de por, però hem avançat més i més fins arribar a punts foscos”, en què és complicat no estar controlats i dirigits a cop d’algoritme.

L’assaig narratiu original no està pensat per a joves. Per això van demanar a Baricco una versió adaptada i ell ho va proposar a Beltrame, amb qui ja havia col·laborat en l’assaig Los bárbaros.

“El contingut d’aquest llibre i el de l’assaig original difereixen en algunes coses. Hi vaig afegir elements nous, més actuals, com ara Tik Tok, què ell no comenta; però la visió filosòfica de Baricco la vaig respectar al 100% perquè, en no estar d’acord amb alguns punts de vista del seu plantejament, corria el risc d’anar-hi afegint el meu, i això no podia ser!”, confessa rient.

No es toca un tema important, la seguretat. No s’incideix en el fet que pot ser perillós navegar segons on o que estem exposats digitalment de moltes maneres. “Soc molt crítica amb això, però no ho podia afegir. Baricco explica la història fins a l’actualitat, però s’atura en els perills, tot i que sí que hi ha alguns advertiments finals, de cara als nens i joves que tot just entren en el món digital. Per exemple, l’addicció que generen alguns jocs”, comenta.

Seguint el mapa

“La meva intenció va ser que el llibre fos un assaig, però també un joc i un viatge. Per això, el primer que veus en obrir el llibre és un mapa amb el territori que cada lector pot recórrer com vulgui, però nosaltres mostrem tres etapes i unes rutes concretes”, explica Beltrame.

El recorregut que proposen els autors d’aquest llibre, que molts adults també trobaran interessant, comença al continent Món Analògic i passa per tot d’illes (Ordinadors, Videjocs, Digitalització...), les xarxes socials (Facebook, Twitter, Linkedin...), el món Web (Wikipedia, Skype, Youtube...) i els arxipèlags de les APP (Spotify, Instagram, Icloud...) fins arribar a la Intel·ligència Artificial i el continent Territori del Futur. Viatge, aventura i joc per saber d’on venim, on som i cap on anem. En el món digital, si més no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú