Música

L’últim vals, ara sí?

Un centenar de sales de concerts de l’Estat, la majoria catalanes, denuncien la seva situació crítica amb la campanya #lultimconcert

El dia 18 de novembre han organitzat concerts simultanis a través d’internet
Les sales calculen que han cancel·lat uns 25.000 concerts i se senten oblidades

“Les sales de concerts estem vivint, sens dubte, la situació més crítica i mai experimentada del sector fins al moment.” Així comença el manifest amb què ahir es va donar a conèixer la campanya #elultimoconcierto o #lultimconcert, amb la qual un centenar de sales de concerts de tot l’Estat –65 de les quals, catalanes– denuncien la manca de suport institucional davant una crua realitat: “Fa quasi vuit mesos que pràcticament el 100% de les sales estan tancades i sols algunes poden fer concerts en directe, amb una dràstica reducció de la capacitat, condicionada per la distància física, que redueix els seus aforaments a menys del 30% i amb la prohibició d’exercir l’activitat natural del ball que caracteritza la majoria d’aquestes”. Així es pronuncia “un dels sectors més afectats per la crisi”, que es considera també un dels més desatesos per l’administració. Com assenyala el manifest, “la gran majoria de les sales no podran sobreviure en aquestes condicions d’endeutament progressiu més enllà del 2020”, si les sales no poden recuperar la seva activitat en condicions o si no reben ajudes econòmiques per compensar les pèrdues.

Davant d’aquesta situació, la Plataforma de Sales de Concerts –de la qual forma part l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC)– ha posat en marxa una campanya de protesta i sensibilització que ha començat amb la difusió d’imatges de les sales, a través de les xarxes, amb textos dibuixats pintats realment o digitalment a les seves façanes, en què es pot llegir l’etiqueta de la campanya, #lultimconcert, amb el 2020 com a hipotètica data d’aquest últim bolo per tancament definitiu de la sala.

La primera gran acció pública de la campanya seran els concerts simultanis que moltes de les sales oferiran en streaming des dels seus respectius escenaris, el dimecres 18 de novembre a les 8 del vespre, a través del web elultimoconcierto.com . Ara mateix ja s’hi pot llegir el manifest abans esmentat.

En els pròxims dies s’aniran anunciant els grups i els solistes que actuaran a cada sala, però de moment ja se sap que hi haurà diverses actuacions de curta durada a cada espai. Aquest macroconcert digital amb escenaris múltiples i simultanis no serà l’última acció de la campanya, amb la qual es vol continuar fent soroll fins aconseguir l’atenció del públic i, sobretot, la dels gestors públics. “Després de vuit mesos tancats ja ningú no parla de nosaltres, l’administració ja ni ens escolta”, diu Quim Marcé, director de la sala saltenca La Mirona, que durant l’estiu ha aconseguit organitzar petits concerts al seu espai exterior, amb aforament restringit i totes les mesures de seguretat: una opció que ja no preveuen a la tardor.

Les sales calculen que han hagut de cancel·lar uns 25.000 concerts i que, en tot aquest any, hauran acumulat uns 120 milions d’euros de pèrdues. Les sales de concerts que participen a la campanya sumen en total prop de cinc mil treballadors directes, la majoria afectats per ERTO des de principi de març, però evidentment els afectats per la seva crisi són molts més, començant pels músics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE