Arts escèniques

La represa, al 0,9

El govern aprova avui les ajudes per repartir 17,2 milions d’euros als treballadors i empreses de la cultura perjudicats pel tancament des de divendres

Es cobrirà un 20% de la recaptació si es limita al 50% l’aforament, per fer viable cada funció
Els treballadors de la cultura van perdre 3 milions (dels 5 previstos a l’estiu) per falta de demanda

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va confirmar ahir que l’horitzó que demanen les autoritats sanitàries per al retorn dels teatres és que l’índex de contagi estigui al 0,9 (per sota d’1). Dimecres passat, quan es va anunciar el tancament dels teatres, l’índex estava a 1,53. Ahir, primer dia que s’anunciava un inici de desescalada, ja estava a 1,21. Avui el govern aprovarà per decret les mesures per compensar el sector amb els 17,2 milions anunciats dijous. Es vol que les ajudes arribin ben de pressa, facilitant al màxim la burocràcia i donant servei d’assessorament a tots els que ho sol·licitin: que ningú se senti exclòs.

Ponsa va presentar-se ahir a la comissió de Cultura, després de set setmanes d’estar al càrrec. L’oposició, en general, va acceptar que s’assumís l’aturada a petició de les autoritats sanitàries, però li van retreure que no hi hagués prou recursos per compensar un sector artístic hiperprecaritzat. En les ajudes iniciades per la consellera Maria Àngels Vilallonga, els prop de 26 milions d’euros es van repartir entre unes 1.150 propostes culturals. Prop del 90% eren petites i mitjanes empreses i entitats sense ànim de lucre i el 12% per a societats limitades, cosa que desmuntava la tesi que les ajudes al sector les acaparen les grans empreses i no arriben als treballadors. En aquest sentit, Ponsa va recordar que les productores també contracten tot tipus de treballadors.

En espera que s’aprovi el decret, Cultura aspira a repartir ajudes per cobrir despeses estructurals per al funcionament de les empreses i entitats sense ànim de lucre; a compensar la reducció d’ingressos per la reducció d’activitat i de les exigències en la limitació d’aforament; també atendrà tant artistes com treballadors de la cultura (des de tècnics fins a personal de neteja), i compensarà les pèrdues de festivals de teatre i música afectats pel tancament. També tenen el compromís d’ajudar les sales de concerts, “que encara no hem resolt”, i les publicacions de cultura, en què hi ha hagut una reducció d’ingressos. Les ajudes que es volen implementar potenciaran l’activitat davant les anul·lacions.

Deures pendents

La consellera va admetre que té pendents dos assumptes urgents: aconseguir la reobertura de les sales de concerts, al mateix temps que obrin els teatres i cinemes, i trobar fórmules perquè es puguin desenvolupar tradicions com ara la cavalcada de Reis a cada municipi. En la llista d’accions pendents, confia presentar als partits el Cens d’Artistes (fa una dècada que es reclama) aquest 2020; aconseguir consens per aconseguir el 2% del pressupost per a Cultura, i avançar en la llei de mecenatge. En un moment d’interinitat (el govern ja està en funcions), planteja la necessitat d’una llei de la cultura que reforci la proclamació de bé essencial i la identifiqui com la quarta pota de l’estat del benestar, al costat de sanitat, serveis socials i educació. Ponsa també se sumava a la proposta del CoNCA d’establir el 0% d’IVA per als productes culturals.

Hi haurà ajudes per cobrir part de la pèrdua de recaptació (del 50% permès fins al 70%) quan es tornin a obrir els teatres, per exemple. També es tornarà a obrir una partida de cinc milions per als treballadors de la cultura, d’acord amb el Departament de Treball. Aquesta ajuda ja es va proposar abans de vacances però no va tenir prou bona resposta. La van sol·licitar menys de 2.500 persones: es podria cobrar un màxim de 1.024 euros per persona. Van quedar per repartir més de tres milions, segons ha pogut saber aquest diari, tot i que la demanda havia estat treballada amb el sector (empreses i sindicats). Ara se simplificarà tot molt més per agilitzar tràmits: n’hi haurà prou amb un compromís d’autoresponsabilitat per sol·licitar l’ajuda (que posteriorment caldrà contrastar amb justificació). Pel que sembla, serà una quantitat fixa i podrien acollir-s’hi més de 6.000 persones: la paga seria propera a la renda mínima bàsica, una quota que la portaveu d’ERC de la comissió de Cultura, Jenn Díaz, proclamava per a tots els treballadors: “Els artistes són obrers.” Ponsa convidava la diputada d’En Comú Podem, Concepción Abellán, que traslladés aquesta ajuda a tothom perquè ningú pugui sentir-se exclòs. Aquesta ajuda s’ha acordat amb el sector, insistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona