Art

Els senyals de Lilly Reich

Segona beca per fer recerca sobre la invisibilitzada coautora del pavelló Mies

Laura Lizondo, Débora Domingo i Avelina Prat han guanyat la nova convocatòria

La proposta d’investigació [On set with] Lilly Reich, de les arquitectes valencianes Laura Lizondo, Débora Domingo i Avelina Prat, ha guanyat la segona beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura que concedeix la Fundació Mies van der Rohe. El jurat, internacional, l’ha escollit d’entre els 17 projectes de recerca que s’hi van presentar, el doble que la primera edició, procedents d’Alemanya, Xile, Mèxic, els Països Baixos, l’Argentina, Itàlia i Espanya.

La beca porta el nom de la coautora del Pavelló Alemany per a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, junt amb Ludwig Mies van der Rohe, com un reconeixement del seu llegat, relegat a un segon terme, si no inexistent, en el relat i en la memòria de la història de l’arquitectura. Té com a objectiu donar suport a l’estudi, la divulgació i la visibilització d’aportacions a l’arquitectura que han quedat indegudament menystingudes o oblidades, fetes per professionals que han patit discriminació a causa de les seves condicions personals.

[On set with] Lilly Reich serà un treball cinematogràfic de curta durada que combinarà les fonts documentals originals amb materials visuals de nova creació. La idea mare és fer visible l’aportació de Reich en el camp de l’arquitectura des de la seva experiència professional en l’àmbit del disseny, les arquitectures efímeres i els espais expositius. I s’assenyalarà el pes dels rols de gènere en el context social i cultural, no només del moment sinó també de les següents dècades del segle XX.

“Quan vam començar a treballar en aquesta proposta, ens vam adonar del gran desequilibri que existia entre el treball professional de Reich i les esmenes que la literatura ha fet sobre ella; projectes i crítica que construeixen una part de la història de l’arquitectura. Els historiadors gairebé no l’esmenten, malgrat la seva presència regular a la premsa professional del moment. Vam entendre que havíem de tornar enrere buscant senyals que permetessin identificar i descodificar la seva presència a la història”, han raonat les tres artífexs del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona