Arts escèniques

Mor l’actriu Montserrat Carulla als 90 anys

La gran intèrpret de l’escena catalana va participar en nombroses produccions de teatre, cinema i televisió

La gran actriu Montserrat Carulla ha mort aquest dimarts als 90 anys.

Nascuda el 19 de setembre de 1930, l’admirada i immensa professional va començar la seva carrera fent teatre amateur, tot i que també va estudiar cursos a l’Institut del Teatre de Barcelona. No va ser fins al 1960 que va començar a treballar en el teatre professional, escenari que no va deixar fins fa uns quatre anys enrere, quan va participar en l’obra La iaia, del seu fill, el director Roger Peña, i que va protagonitzar al costat del seu nét Aleix Peña.

Carulla també va fer cinema, doblatge i televisió, mitjà a través del qual es va donar a conèixer entre el gran públic participant en diverses sèries de TV3 com Secrets de Família, Laberint d’Ombres i El cor de la Ciutat.

Referent al teatre, al cinema i a la televisió, Carulla va rebre nombrosos premis durant la seva trajectòria, des del Premi Margarita Xirgu el 1992, a la Medalla d’Or al mèrit artístic el 1999, premi Maz a la millor actriu de repartiment el 2001, medalla d’Or de la Generalitat el 2008 i el Gaudí d’Honor el 2013.

En el teatre va participar, entre altres obres a L’enterrament és a les quatre, de Joan Vila Casas; Mort de Dama, de Llorenç Villalonga; La filla del Mar, d’Àngel Guimerà; ’Pigmalió’, de George Bernard Shaw; La vídua trapella, de Carlo Goldoni, en adaptació de Maria Aurèlia Capmany; Hamlet,de Shakespeare, dirigit per Pere Planella; Primera història d’Esther, de Salvador Espriu; i Música per a una nit d’estiu, de Stephen Sondheim.

Al cinema va participar en nombroses pel·lícules com Surcos (1951) de José Antonio Nieves Conde; Cambio de sexo (1977) de Vicente Aranda; Companys, procés a Catalunya (1979) de Josep Maria Forn i Costa; El Vicari d’Olot (1982) de Ventura Pons; La ciutat dels prodigis (1999) i, més darrerament, El orfanato (2007) de Juan Antonio Bayona.

Montserrat Carulla va estar casada amb l’actorFelip Peña, era mare de la també actriu Vicky Peña i àvia de l’actriu Miranda Gas Peña.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona