Llibres

Romanticisme?

La llibreria Byron, amb una aposta per les petites editorials, s’afegeix a les ja existents a l’Eixample

“Una ciutat que es vol cosmopolita ha de tenir moltes llibreries”, afirma Sarrias

“Li hem posat Byron perquè és un poeta romàntic i obrir una llibreria en aquest segle, Covid a banda, per nosaltres comporta aquesta mena d’ideals; a més, és un personatge amb un toc de transgressió”, explica Mariana Sarrias, que, amb el seu soci, Víctor Manuel Sánchez, acaba d’obrir la llibreria Byron, al 32 del carrer Casanova, al cor de l’Eixample esquerre barceloní.

És un local de 400 metres quadrats, en forma de ferradura, amb predomini de la fusta, la paret blanca i l’obra vista. Agradable, amb un espai polivalent en què hi ha una cafeteria on poder llegir, amb una llar de foc (falsa, però efectiva) i un piano blanc.

De moment, tenen 20.000 títols i espai per arribar als 35.000, sense afegir prestatgeries. En una part del local hi ha els despatxos de l’editorial Huygens, que van fundar els mateixos dos socis el febrer del 2003. Es dediquen a llibres acadèmics, tècnics, per a institucions i empreses i també galeria d’art en línia. “Tant per l’experiència que ja tenim com a editors, que ens serveix com a llibreters, com per la part econòmica, pensem que ens va bé la duplicitat d’editorial i llibreria”, explica Sarrias.

Quan van iniciar el projecte de la llibreria, fa quatre anys, la intenció era buscar un local a l’esquerre de l’Eixample. Sarrias es va criar en aquesta zona. “Sant Antoni és un pulmó cultural, amb inquietuds, plural... Quan vam tenir la sort de trobar i llogar aquest local, que tot i que estava molt malmès ens va enamorar de seguida, ja vam tenir clar obrir-la aquí”, afirma.

No els fa por la certa febrada d’obrir llibreries amb personalitat. “Això és bo; una ciutat que es vol cosmopolita ha de tenir moltes llibreries.”

“La idea és fer moltes activitats, diàries, dirigides a diferents sectors: presentacions de llibres, conferències, cursos, projeccions, activitats infantils com titelles, concerts de petit format, des de lied a blues... i que tot sigui socialment inclusiu, per a tothom que vulgui”, detalla l’editora i llibretera.

No es volen especialitzar, son generalistes: de poesia a novel·la, de cuina a viatges, de còmic a fotografia, però sí que volen “tenir un fons de qualitat, molt triat, que els clients puguin trobar aquí títols que no troben a altres bandes”. A més, potser per la doble personalitat com a editors, tenen clar que “els llibres tenen una rotació massa alta, i, si una obra és bona, no pot estar només tres mesos en el prestatge, es mereix molt més de temps”. Per això pensen prioritzar el fons per davant de les novetats. I també volen defensar i preservar la bona feina que fan algunes editorials petites.

Entre totes dues empreses sumen deu treballadors. Manats pel romanticisme? Potser sí, però amb una visió realista que els permet unir passió i negoci, (molta) feina i (bon) criteri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona