Llibres

Lluís Llort, guanya el premi Paco Camarasa de novel·la negra

L’escriptor i periodista d’El Punt Avui s’endú la primera edició del guardó, creat per nou festivals del gènere per homenatjar el desaparegut llibreter, amb “Herències col·laterals”

L’escriptor i periodista de la secció de Cultura-Espectacles d’El Punt Avui, Lluís Llort, ha guanyat la primera edició del premi Paco Camarasa de novel·la negra amb Herencias colaterales (Alrevès, 2019), la traducció al castella, feta per ell mateix, de la seva novel·la Herències col·laterals, publicada per La Magrana l’any 2014.

El premi Paco Camarasa de novel·la negra ha estat creat aquest any per nou festivals del gènere per homenatjar la figura del llibreter barceloní, desaparegut l’any 2018.

El protagonista d’Herències col·laterals, la novena novel·la de Llort, que fins ara n’ha publicat un total de tretze, és Ernest Claramunt, que ha arribat a un acord amb l’anciana Francesca Puigmajor: a canvi de pagar-li una pensió mensual vitalícia, el magnífic pis de la dona al centre de Barcelona passarà a ser propietat seva. El negoci sembla segur, el problema és que no tothom respecta les lleis, ni tant sols les relatives a l’esperança de vida.

El jurat del premi, integrat pels directors dels festivals convocants, ha destacat que la novel·la guanyadora, “fuig dels llocs comuns, utilitzant personatges i ambients quotidians, de tal manera que posa en relleu la brutalitat del joc violent de l’home corrent”.

El jurat destaca també l’original trama, en aparença absurda, sostingut en un “realisme esperpèntic i en una cínica crítica a la burgesia rendista”. “Llort fa servir l’humor negre, un element amb escassa presència en aquest gènere, d’una manera molt eficaç. Un humor fruït de la desesperació de la dissort contra els esdeveniments irreversibles que s’expliciten en la novel·la”, diu el jurat que també destaca que Llort “combina les tècniques de diversos gèneres literaris amb una narració que es desvia en trames que s’enfonsen en el temps i que el creuen fins a esclatar en el nostre present”. “Té un estil molt cuidat que fa servir de manera diversa en la narració, modulant el seu ús segons el que vol aconseguir en cada moment. Una gran novel·la”, conclouen.

El premi Paco Camarasa de novel·la negra es concedeix a una obra editada a l’any en curs, i només poden optar a la mateixa autors i autores menors de 45 anys, o majors l’obra nominada sigui la seva estrena en el gènere negre en castellà.

Aquest guardó neix amb la intenció de donar visibilitat a l’guanyador i impulsar així la seva carrera literària. El proper mes de gener se li farà entrega d’una caricatura de l’emblemàtic llibreter en un acte a celebrar a Barcelona, a més rebrà la invitació a participar en els nous festivals convocants de el premi durant l’any següent a la seva consecució.

El premi Paco Camarasa pretén honrar la memòria d’aquell que va promoure com ningú el gènere, va recolzar amb generositat a nous escriptors i va regentar durant més d’una dècada la llibreria Negra i Criminal a la Barceloneta. Un lloc, ara mític, que es va convertir en un referent per a autors i lectors.

Les altres obres nominades eren La noche del caimán, de Diego Ameixeiras (Fondo de Cultura Económica), Otoño lejos del nido, de Ángel Gil Cheza (Suma de letras), Progenie, de Susana Martín Gijón (Alfaguara) y Los solitarios, de Álvaro Arbina (Ediciones B) totes elles de gran qualitat, segons ha remarcat també el jurat.

Els nous festivals que promouen aquest guardó són Aragón Negro, BCNegra, Las Casas Ahorcadas de Conca, Getafe Negro, Semana Negra de Gijón, Granada Noir, Pamplona Negra, el Congreso de Novela y Cine Negro de Salamanca y València Negra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA