Art

Les Bernardes fa un salt per potenciar la cultura

Per al 2021, el centre ha programat 16 exposicions i activitats paral·leles com ara cursos, tallers i cicles de conferències

La transició de Les Bernardes de centre cívic a centre de cultura contemporània ha fet el seu pas ferm amb una programació que ja els agradaria tenir a molts equipaments municipals. A Salt, des de la perifèria i ben orgullosos de ser-ho, aquest ambiciós projecte es plasma amb la presentació d’un cicle expositiu que al llarg de l’any que ve oferirà setze exposicions distribuïdes en tres grans cicles que giraran al voltant de la idea del viatge (Viaticum), sigui físic, temporal o estètic.

Per començar, del 5 de febrer al 30 d’abril hi ha previst un cicle d’exposicions –i, paral·lelament, de conferències– en què la mirada partirà de l’imaginari romàntic del Grand Tour per viatjar al Mediterrani tot seguint l’ideal de bellesa clàssica, el gran referent i constant de la cultura occidental. Comissariada per María Belmonte, Pelegrins de la bellesa se centrarà en alguns dels seus personatges més rellevants: D.H. Lawrence, Norman Lewis, Henry Miller, Patrick Leigh Fermor, Kevin Andrews i Lawrence Durrell. També durant aquests mesos s’exhibiran fotos i peces arqueològiques inèdites d’Axel Munthe, l’exiliat de Capri, i una exposició fotogràfica dels polèmics nus de joves de Wilhem von Gloeden, el fotògraf de l’Arcàdia. Completant aquest primer cicle hi haurà una sala dedicada a les fotografies i escultures de Léo Caillard, titulada Hipsters in stone.

Tino Casal, únic a l’Estat

Al maig, del dia 7 al 30 de juliol es farà una de les exposicions més rellevants, per la figura que tracta i perquè serà l’única dedicada a l’artista que hi ha prevista a tot l’Estat: Tino Casal, en el trentè aniversari de la seva accidentada mort. El polifacètic creatiu, pare de la movida madrilenya, serà el protagonista d’una mostra cedida per la família en què es podrà veure des del vestuari del cantant fins a les obres pictòriques i escultòriques que va fer, passant per fotos, vinils i joies.

Com a complement, entre altres coses, Les Bernardes acollirà Lacrima, un tractat de les llàgrimes literariopictòric a càrrec de Martí i Narcís Gironell, en què es demostrarà que no sempre van lligades al plor per pena, sinó també a l’èxtasi i al plaer.

I amb vista al setembre-desembre, el cicle expositiu explorarà la idea del refugi com a viatge interior, a la recerca de la reflexió que tant ha marcat pensadors com ara Thoreau o Virginia Woolf, tant sigui en forma pictòrica (a càrrec de Jordi Ortiz) com artística, amb la instal·lació que està concebent de manera processal i “marcada per la incertesa” Pere Bellès. Mònica Campdepadrós, Felícia Fuster o l’Arvo Pärt musical experience magnificaran la proposta expositiva.

Neix la revista ‘BAP!’

Per altra banda, un altre puntal del nou projecte d’aquest equipament saltenc és la revista BAP! Bernardes Art i Pensament, nascuda, com destaca el seu director, Robert Fàbregas, “per generar debat” i complir l’objectiu que s’ha proposat: “Oferir eines per expressar, reflexionar i desenvolupar pensament crític.” La publicació, que inclou firmes destacades i de temàtica diversa, es publicarà tres vegades a l’any i per aquest primer número el tema vertebral és la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda