Llibres

L’Atlàntida sobreviu

El premi Atlàntida de la Nit de l’Edició distingeix les tres llibreries més antigues del país, La 2 de Viladrich, la Fabre i la Geli, i l’Ángel Crespo de traducció, Victoria Alonso

Castel-Branco, editora d’Akiara Books, ha estat guardonada amb el Memorial Fernando Lara

La 35a Nit de l’Edició, punt de trobada del món editorial, organitzada pel Gremi d’Editors de Catalunya, va lliurar ahir el premi Atlàntida 2020 a les tres llibreries més antigues de Catalunya: La 2 de Viladrich (Tortosa, 1760), la Fabre (Barcelona, 1860) i la Geli (Girona, 1879). Amb aquest reconeixement a les tres llibreries més antigues de Catalunya associades al Gremi de Llibreters, el jurat del premi Atlàntida ha volgut fer un homenatge “al conjunt de llibreries de Catalunya, per l’esforç, la resiliència i la continuïtat en el treball, i per la seva defensa i promoció del llibre i de la lectura, especialment en un any com aquest, tan difícil pels efectes de la pandèmia que estem vivint”. El premi Atlàntida s’atorga a una personalitat o entitat de reconegut prestigi que s’hagi distingit per la seva contribució al foment de la lectura i del món del llibre.

En una cerimònia deslluïda per les restriccions pel coronavirus, el periodista i novel·lista Martí Gironell va pronunciar la glossa en reconeixement de les llibreries, simbolitzades en les tres llibreries més antigues de Catalunya guardonades amb l’Atlàntida 2020. Des de la primera convocatòria, l’any 1986, el premi Atlàntida ha distingit personalitats de gran rellevància com ara Václav Havel, Jacques Santer, Viviane Reding, Fabià Estapé, José Manuel Blecua, Javier Solana, Jordi Savall, Joan Manuel Serrat, Jaume Plensa, Isabel Coixet, Jordi Herralde, Lluís Pascual i Carme Riera, entre d’altres. El jurat del premi Atlàntida del 2020 consta de disset membres i està integrat per editors i periodistes de les capçaleres dels diaris impresos que tenen edició a Catalunya. El jurat està presidit per Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya.

El Gremi d’Editors de Catalunya ha fet també un reconeixement especial a Editorial Casals, amb motiu dels 150 anys d’activitat editorial continuada; a Marcombo i a Ediciones Paidós, pel seu 75è aniversari, i a Editorial Efadós i a la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya-Editorial UOC, que enguany celebren els 25 anys de la seva creació.

Així mateix, la Cambra del Llibre de Catalunya, institució integrada per editors, llibreters, distribuïdors i indústria gràfica de Catalunya, ha atorgat el 26è Memorial Fernando Lara a Inês Castel-Branco, editora d’Akiara Books, editorial que va néixer a Barcelona el febrer del 2018 com a continuadora de la col·lecció infantil de Fragmenta Editorial (Petit Fragmenta), creada i dirigida per ella.

D’altra banda, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), per tal d’honorar la figura del gran traductor, poeta i humanista Ángel Crespo, i tenint present que una gran proporció de les traduccions al castellà s’editen a Catalunya, ha lliurat el XXIII Premi de Traducció Ángel Crespo a Victoria Alonso Blanco per la traducció de l’anglès de l’obra Nueve cuentos malvados, de Margaret Atwood, publicada per Editorial Salamandra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen