Música

Paraules i solfa

Niño de Elche, Aretha Franklin, Louvin Brothers i un violoncel·lista català que va gravar amb els Beatles, entre les novetats editorials

Els llibres sobre música ocupen cada dia més espai a les prestatgeries de les llibreries. Entre els que s’han publicat aquest últim trimestre del 2020 hi figuren, per exemple, aquestes novetats:

Paisajes del Romanticismo musical

El compositor sabadellenc Benet Casablancas reprèn la seva faceta d’assagista amb un exhaustiu i apassionat volum de gairebé 600 pàgines sobre el romanticisme musical. Prologat pel filòsof Eugenio Trias i amb un epíleg del musicòleg Hermann Danuser, el llibre, publicat per Galaxia Gutenberg, és més accessible del que pot aparentar i no està adreçat només a melòmans, sinó a enamorats de la cultura en general.

KITCH

Anthony Joseph (Trinitat i Tobago, 1966), escriptor, poeta, músic de trajectòria destacada i professor a la Universitat De Montfort de Leicester, construeix una biografia ficcionada d’una icona de la música calypso: Aldwyn Roberts, d’àlies Kitch, que li serveix, de retruc, per descriure les condicions de vida en les antigues colònies angleses del Carib. Publicada per l’editorial Entre Ambos.

Francesc Gabarró (1914-1990), Un músic entre dos mons

Simon Berrill, traductor i apassionat de la música, ens descobreix la figura del violoncel·lista català Francesc Gabarró, emigrat a Anglaterra després d’haver passat per l’Índia i amb una trajectòria que inclou l’enregistrament, atenció, de cançons com Yesterday i A day in the life dels Beatles, així com les bandes sonores de les primeres pel·lícules de James Bond o el disc que Frank Sinatra va gravar al Regne Unit. El llibre, editat per Arpegio, és el resultat d’anys d’investigació en hemeroteques i nombroses entrevistes de Berill a familiars de Gabarró.

sATÁN ES REAL

Sense l’afany d’una editorial com Es Pop Ediciones difícilment es trobarien a les llibreries catalanes biografies com la que Charlie Louvin va fer sobre ell mateix i el seu germà Ida: els Louvin Brothers. Una història que l’editorial defineix com la dels “Caïm i Abel de la música country” i que està plena de pecats i redempcions. A més, és clar, de magnífiques cançons.

UN APLAUSO PARA EL ASTRONAUTA

El periodista maresmenc David Moreu reuneix en un llibre vuitanta entrevistes (772 pàgines) de personatges –alguns, ben cèlebres, d’altres més aviat de culte– del món de la música, el còmic o el surf. Converses que s’intueixen de cafè, relaxades i ben informades, amb figures com ara B.B. King, Robert Crumb, Charlie Musselwhite, Marky Ramone, Mike Mills (R.E.M.), Jack Johnson i Thundercat. Edita Silex i prologa el músic britànic Jack Bessant.

MELODIES DE L’ÀNIMA

La periodista i crítica d’òpera i música clàssica Aina Vega entrelliga emocions (52, en total) i obres musicals en un llibre publicat per Angle que fa la funció, també, d’autobiografia intel·lectual, musical i emocional. Amb quatre apartats que són les quatre estacions, Vega se serveix de la simfonia Heroica de Beethoven per parlar de l’ambició, de l’Erwartung de Schönberg per fer-ho de la desesperació i de La Vendetta de les mozartianes Nozze di Figaro per reflexionar sobre venjança.

Apología y Martirologio de la Reina del Soul

Libros del Kultrum, plenament dedicada a la traducció de biografies, tanca l’any amb el polèmic i desautoritzadíssim retrat que David Ritz va fer d’Aretha Franklin després d’anys de plàcides col·laboracions. Q, autobiografia de Quincy Jones, publicada també per Kultrum, ja ha sortit d’impremta per arribar, d’aquí a uns dies, a les llibreries.

IN MEMORIAM - POSESIONES DE UN EXFLAMENCO

Niño de Elche, amb l’heterodòxia que el caracteritza, publica, via l’editorial Hurtado y Ortega, un llibre de memòries centrat en els seus anys d’infància i joventut. No hi falten concursos, tablaos i cantaores que han ajudat a construir una de les figures més lliures i inclassificables del panorama musical actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona