Còmic

Mestre de l’humor

El ninotaire i productor televisiu Tom Roca, àcid retratista de la Transició en mitjans com ‘El Jueves’, que va fundar, mor als 67 anys

Roca, nascut al barri de Sants, va ser productor de ‘Filiprim’i del documental ‘Balseros’

L’humorista gràfic, guionista, productor executiu i director de programes de televisió Antoni Roca, conegut artísticament com a Tom Roca, va morir ahir a l’edat de 67 anys. Roca havia estat, amb Romeu i JL Martín, un dels fundadors de la revista El Jueves (on va tenir l’honor de firmar la portada número 7 de la revista, el primer de ser segrestat per les autoritats) i se’l reconeix com un dels retratistes més àcids dels anys de la Transició. Gran amic, també, de Perich, el ninotaire va desenvolupar també una prolífica trajectòria com a guionista i productor de concursos com Filiprim o documentals com Balseros, nominat a l’Oscar. Roca havia publicat set llibres, entre els quals, Mi puta vida (Astiberri, 2015), una autobiografia en la qual repassava la seva trajectòria i retratava l’Espanya de la Transició, i ¡Apaga y vámonos!” (Diminuta, 2019). “Ha mort un dels nostres pares”, anunciava ahir El Jueves a les xarxes.

Nascut al barri de Sants de Barcelona el 1953, l’afició de Roca pel còmic es remunta a la infància, i als 14 anys ja estava treballant com a ajudant del dibuixant Raf. Posteriorment, va viatjar per Europa i va recalar a Londres i París, on va quedar influenciat per revistes com Hara-Kiri i Hara-KiriHebdo. Durant la seva trajectòria com a humorista gràfic, a part d’El Jueves, va col·laborar amb nombroses revistes, entre les quals, Mata Ratos, que va dirigir; El Papus, Barrabás, Por favor, Clímax, Muchas Gracias i Penthouse i Playboy, dirigides a un públic adult. També va dibuixar per a publicacions infantils i juvenils com TBO, Pulgarcito, Patufet, Tretzevents i Oriflama. Entre les sèries d’humor gràfic que va dibuixar hi ha El bar de Paco (El Jueves, 1977), El Safari Llorenç (L’infantil/Tretzevents) i Les aventures de Robin Hood (Patufet, 1972).

En la seva faceta de productor i guionista televisiu, a més de Filiprim i Balseros, va treballar en nombroses produccions i sèries per TVE, Tele 5, Antena 3, Cuatro i TV3, com ara Historias de la puta mili, Quico el progre, Médico de familia, Al salir de clase, Periodistas, Señor alcalde i Joc de mentides.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona