Llibres

Ficció en temps real

El procés, el ‘Glòria’ i la pandèmia formen el gran escenari en què una mare i una filla adolescent viuen i escriuen, a ‘Dinou vint’, la novel·la amb què Helena Carreras va guanyar l’últim premi Casero

Helena Carreras va començar a escriure una novel·la entre l’agost i el setembre del 2019, buscant inspiració i escenaris en les manifestacions de suport al procés d’independència i el paper que hi tenien els joves. Però segons anava escrivint i el 2019 va donar pas al 2020, el món es va anar complicant: primer va arribar el temporal Glòria, després la pandèmia i el confinament. Tot plegat ha quedat reflectit a Dinou vint (Empúries), la novel·la amb què l’escriptora gironina Helena Carreras va guanyar l’octubre passat la 40a edició del premi Just Manuel Casero de novel·la curta, que convoca la Llibreria 22 de Girona. El llibre es presentarà aquest vespre a la sala de teatre independent La Planeta, de Girona (19 h), on no es va poder lliurar el premi el 30 d’octubre passat, per les restriccions derivades de la pandèmia. A l’acte d’avui, que ja està ple –les 70 places disponibles s’havien de reservar–, Carreras estarà acompanyada per l’editor d’Empúries, Josep Lluch, i Imma Merino, membre del jurat del premi.

Dinou vint, un títol que fa referència al curs 2019/2020, en què es desenvolupa la trama, és la quarta novel·la escrita però la primera publicada –va guanyar el premi de l’editorial Gregal just abans que tanqués– per Helena Carreras, llicenciada en filologia catalana i professora i catedràtica de llengua i literatura catalanes de llarga trajectòria a l’ensenyament secundari: un bagatge important a l’hora de construir la història de dues dones, una mare i una filla adolescent, la Diana i la Cuba, dos personatges que “busquen el seu lloc al món, al mig d’una situació que les supera, i escriuen per intentar entendre’s a elles mateixes i, de passada, donar importància al que tenen a prop”, segons explica l’autora, que reparteix la veu narrativa entre mare i filla. “Els personatges masculins no hi surten gaire ben parats, no per res en especial, sinó perquè facin una mica de contrapès”, aclareix.

“Quan vaig començar a escriure el llibre, hi havia dues paraules que es repetien molt: llibertat i independència. I vaig pensar que no tothom les entenia igual, tant des del punt de vista personal com col·lectiu”, explica Carreras. Per fer versemblant el personatge de la Cuba, que als 16 anys compagina el descobriment del primer amor, el desconcert per viure en un món a la deriva i la passió per la poesia, Helena Carreras disposava de l’avantatge del seu contacte diari durant molts anys amb els seus alumnes de l’institut: “Conec bé aquesta franja d’edat, tant el seu llenguatge com la seva actitud. I discrepo d’aquells que diuen que els joves són persones inconsistents. Jo crec que ens han demostrat que, quan els importa alguna cosa, actuen gairebé més que nosaltres. Per això aquesta novel·la és un homenatge als joves, que han sentit a parlar molt de la defensa de la llibertat, però que s’han trobat formant part d’una societat que practica justament el contrari.”

Sobre els seus plans literaris de futur, Carreras afirma: “Continuaré escrivint, perquè a mi escriure em va molt bé i m’agrada endinsar-me en una història mentre surto a comprar o a passejar. El que no m’ha obsessionat mai és publicar.” Respecte a la novel·la curta, un format que segons Josep Lluch és apreciat pels lectors però alhora és injustament infravalorat, l’escriptora diu: “Em sento molt còmoda en aquest format, perquè hi puc fer servir les paraules justes.” El llenguatge és fonamental per a aquesta lingüista, que utilitza paraules com ara despullabelitres en un llibre en què “la llengua també és un dels temes”.

Guillem Terribas, de la Llibreria 22, va aprofitar ahir la presentació virtual a la premsa de Dinou vint per anunciar que la novel·la finalista del Casero 2020, El senyor Clauss, de Marta Pasqual, que per les bases no tenia assegurada la publicació, “és probable que l’arribi a editar també Empúries”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona