Llibres

Mor als 92 anys la mecenes Helena Cambó Mallol, filla de Francesc Cambó 

Helena Cambó Mallol, filla de l’empresari i polític Francesc Cambó i destacada mecenes cultural, ha mort als 92 anys d’edat, segons ha informat aquest dissabte un dels seus fills, Ignasi Guardans.

Helena Cambó (Zuric, 1929) va ser la continuadora de la labor de mecenatge del seu pare i la fundadora, al costat del seu marit Ramon Guardans, de la Fundació Institut Cambó, que va donar continuïtat i va potenciar la labor cultural iniciada per Francesc Cambó. 

A la mort del seu pare, Helena Cambó va heretar una important col·lecció d’art, que actualment està dipositada en la seva major part al MNAC, encara que el Museu del Prado també acull algunes obres donades per la família, ja que Cambó era patrona dels dos museus.

La mecenes també va heretar la col·lecció literària Bernat Metge, fundada el 1922 i dedicada a l’edició de clàssics grecs i llatins, que durant gairebé un segle no ha deixat de publicar traduccions d’aquestes obres al català.

Des de la Fundació Institut Cambó, també va donar continuïtat a la Fundació Bíblica Catalana, la Fundació Hebraico-Catalana i el segell editorial Alpha.

Així mateix, va participar en la junta constructora de la Sagrada Família i el 1999 va ser nomenada acadèmica de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Jordi.

Entre els reconeixements que va rebre en vida destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el llaç de dama de l’Ordre d’Isabel la Catòlica i la Creu de l’Ordre del Fènix.

Helena Cambó va néixer a Zuric, va passar la seva infància a Barcelona i durant la Guerra Civil es va exiliar amb la seva família, primer a Itàlia i Suïssa i després a Nova York i Buenos Aires.

Es va casar a Argentina amb Ramón Guardans, va tenir 14 fills i va tornar a Barcelona després de la mort del seu pare, des d’on va gestionar el seu llegat i va impulsar nombroses iniciatives culturals. El seu fill i exeurodiputat Ignasi Guardans ha destacat que era una “ciutadana exemplar, compromesa i generosa, de gran cultura i sòlida fe”. “Ens deixa un gran llegat personal i social”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona