Altres

Mor l’activista cultural Helena Cambó

La mecenes cultural Helena Cambó Mallol va morir, ahir, a Barcelona, als 92 anys d’edat, segons va informar un dels seus catorze fills, l’exeurodiputat Ignasi Guardans. Cambó va néixer a Zuric (Suïssa) el 24 de setembre del 1929, durant l’exili de la seva família, i va dedicar la seva vida a promoure la cultura catalana i a conservar el llegat del seu pare, el polític dirigent de la Lliga Regionalista i també financer i mecenes Francesc Cambó . El 1951, va casar-se a Buenos Aires (Argentina), on va morir el seu pare, amb l’advocat Ramon Guardans, amb qui va tenir 14 fills.

Helena Cambó va heretar del seu pare la fortuna i una important col·lecció de quadres. Ella va ser qui va fundar la prestigiosa Fundació Institut Cambó i va constituir el Llegat Cambó amb una cinquantena de pintures que va dipositar al Museu Nacional d’Art de Catalunya. També va donar continuïtat a la Col·lecció Bernat Metge, impulsada el 1922 pel seu pare per incorporar els autors grecs i llatins a la llengua i la cultura catalanes.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diversos guardons, com ara el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla i la Creu de Sant Jordi, a més de la Creu de l’Orde del Fènix –atorgada pel govern de Grècia– en reconeixement al seu compromís amb la difusió de la cultura grega.

Helena Cambó també era membre de la junta constructora del temple expiatori barceloní de la Sagrada Família, impulsora de la Fundació Bíblica Catalana i acadèmica de número de la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi. Així mateix, era membre del patronat d’honor del Museu del Prado de Madrid i del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i, entre moltes altres entitats, del patronat de la Fundació Pro Vida de Catalunya.

Ignasi Guardans va destacar sobre la seva mare en una piulada a Twitter que era una “ciutadana exemplar, compromesa i generosa, de gran cultura i sòlida fe”. “Ens deixa un gran llegat personal i social”, concloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona