cultura

Vila-seca s'aboca a la primera representació de la «Llegenda del rescat de les cent donzelles»

Les 1.300 entrades s'han exhaurit i es farà una segona funció diumenge vinent

Biennalment, la llegenda ja es representa a Bagà (Berguedà) des del 1990 i sempre ha comptat amb l'assistència d'entitats vila-secanes. Els dos municipis estan agermanats i tenen una estreta vinculació, segons va remarcar ahir l'alcalde vila-secà, Josep Poblet. La llegenda és el motor d'aquesta relació, ja que si bé els protagonistes són berguedans, part del relat transcorre a Vila-seca. Al llarg dels anys, els historiadors locals han fet diversos treballs sobre la llegenda i el carrer que mena al castell. Vila-seca el té dedicat el nom del protagonista, Galceran de Pinós.

El rerefons històric

El relat de les cent donzelles arrenca el 1147, quan Ramon Berenguer IV va organitzar una expedició a Almeria contra els sarraïns que atacaven la costa mediterrània. L'almirall de la flota catalana era Galceran de Pinós, hereu dels barons de Bagà, que va ser fet presoner i traslladat a Granada. Els sarraïns van fixar un rescat de cent mil doblers d'or, cent draps de brocat d'or, cent cavalls blancs, cent vaques i cent donzelles. Un cop reunides, i no sense poques dificultats quant a les verges, el baró de Pinós va fer cap al port de Salou, d'on sortien moltes expedicions catalanes per marxar a Almeria i pagar el rescat.

La nit abans que la comitiva de Bagà s'embarqués, Galceran va ser alliberat del captiveri per la intervenció de sant Esteve, després de cinc anys de captiveri. El 3 d'agost, les comitives de Galceran i la del rescat es van trobar feliçment a la platja de la Pineda, al camí del Racó. Davant de l'ermita de la Pineda s'aixeca un monòlit commemoratiu, anomenat precisament del Rescat.

Dos-cents actors

A partir d'ara, la llegenda es representarà cada any, alternativament a Vila-seca i Bagà. La representació ha tingut el suport escenogràfic i de vestuari dels berguedans, i està dirigida per Jaume Ciurana. Hi prendran part més de 200 persones, entre actors, solistes de la Coral Nova Unió i músics de la Jove Orquestra de Vila-seca. Els actors del grup de teatre La Tramoia hi tindran un paper destacat.

Les 1.300 invitacions per a l'estrena als jardins del castell de Vila-seca, es van esgotar ràpidament. Per això, l'espectacle es repetirà l'endemà, diumenge.

Encara queden disponibles 700 invitacions per a aquesta segona funció, que es poden recollir al Patronat Municipal de Turisme i al Punt d'Informació Juvenil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TRADICIONS

El Ple de l’Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga

BERGA
Llagostera

El Festival Espurnes viu la seva edició de més èxit

Llagostera
CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona