Cinema

Llàgrimes pel capità Von Trapp

Mor Christopher Plummer, intèrpret de ‘Somriures i llàgrimes’ i guanyador de l’Oscar per ‘Principiantes’

Quan el febrer del 2012 es va celebrar la gala dels Oscar, Christopher Plummer va quedar fora de la llarga llista de grans intèrprets marginats de la màxima glòria cinematogràfica. El seu personatge de Hal a Beginners (Principiantes) tenia dos asos a la màniga que el feien favorit: patia un càncer terminal i decidia rebel·lar-se contra els prejudicis i sortir de l’armari, a 75 anys. No va ser, però, d’aquells Oscars inesperats que s’obliden aviat. A més de ser l’actor més gran de la història a ser guardonat (tenia 82 anys), el premi feia justícia a una trajectòria llarga i prolífica, amb un paper que li va donar una popularitat enorme a mitjan anys seixanta: el capità Von Trapp, el pare de Somriures i llàgrimes.

L’actor canadenc va morir ahir a Connecticut (Estats Units) a 91 anys, segons va confirmar la seva família. “Chris era un home extraordinari que estimava i respectava profundament la seva professió, amb excel·lents maneres a l’antiga, un humor crític i musicalitat en les seves paraules”, va escriure el seu amic i representant Lou Pitt al diari especialitzat Deadline.

Christopher Plummer ha treballat fins al final: posava veu a un dels personatges del film animat Heroes of the Golden Masks. De fet, 30 pel·lícules de la seva extensa filmografia (ha acabat interpretant 217 papers, segons la base de dades IMDB) els ha rodat durant una última dècada gloriosa, en què ha aconseguit l’Oscar pel seu treball a Beginners i dues nominacions més per La última estación , de Michael Hoffman (2010), i Todo el dinero del mundo, de Ridley Scott (2017). Kevin Spacey havia de fer aquest paper, però va ser acomiadat per les acusacions d’abusos sexuals.

Estrella teatral

Nascut a Toronto el 1929 amb el nom d’Arthur Christopher Orme Plummer, era l’únic fill d’Isabella Mary, secretària del degà de ciències de la Universitat McGill, i John Orme Plummer, venedor de valors i accions. El seu besavi, John Abbott, va ser el primer ministre del Canadà de 1891 a 1892. Des del seu debut de 1950, Christopher Plummer va ser considerat com un dels actors canadencs més brillants de la seva generació. Després de debutar a Broadway el 1954, va fer el salt al cinema nord-americà amb Sed de triunfo (1957), de Sidney Lumet, i El vent travessa els Everglades (1958), de Nicholas Ray. No van batre rècords de taquilla, però aquesta última va obtenir bones crítics. Al jove Plummer li va costar transmetre el seu carisma dels escenaris (va guanyar dos premis Tony) a la pantalla. El 1964, va participar a la superproducció La caiguda de l’Imperi romà. La fama li va arribar quan tenia 36 anys amb un dels musicals més celebrats de Hollywood, Somriures i llàgrimes (1965), tot un clàssic, apreciat per generacions molt diferents. Hi interpreta el rígid però entranyable pare de la família Von Trapp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS
art

Mor Richard Serra, l’escultor monumental

barcelona