Cinema

cinema en català

La mostra de curts en català VOC es fa presencial i en línia

Òmnium ha engegat la 5a edició d’aquest certamen de films en versió original catalana

Les deu produccions seleccionades opten a premis en metàl·lic

Es projectaran en 40 ciutats i pobles catalans

VOC , la mostra de talent audiovisual en català organitzada per Òmnium, es va inaugurar ahir a la tarda amb una sessió al teatre La Llotja de Lleida. La pandèmia ha fet replantejar el format d’aquesta mostra, que incorpora com a novetat d’enguany que els deus curtmetratges finalistes (sis de ficció i quatre documentals) es poden veure en línia des d’avui a través de filmin.cat . A part, els finalistes es projecten en sales de cinema de 40 ciutats i poblacions de Catalunya durant el mes de febrer.

Roser Sebastià, membre de la junta d’Òmnium i responsable de VOC, explica que davant la crisi sanitària van valorar diferents opcions i “finalment vam optar per fer un format híbrid”. “No volíem renunciar a fer la mostra en cinemes, pensem que el cinema en sala i en pantalla gran és un valor que forma part del nostre projecte.” Per això han combinat les projeccions en cinemes amb l’oferta a filmin.cat. D’aquesta manera, pretenen arribar “a molta més gent”. Des d’avui i fins al 28 de febrer es poden veure els curtmetratges sense cost addicional per als subscriptors o per 2’90 euros cadascun.

Els curts de ficció finalistes del 2021 compten amb actors de renom entre els protagonistes. Són Els que callen, d’Albert Folk, amb Clara Segura i Albert Salazar; Emilia, de Cristina Guillen, estrenat després de la mort de la seva protagonista, Montserrat Carulla; Panteres, dirigit per Èrika Sánchez i protagonitzat per Laia Capdevila i Rimé Kopoború; L’estrany, d’Oriol Guanyabens, interpretat pel nen Geard Pous i Arnau Comas; Redempció, de Miguel Llorens, amb Àngel Fígols, i Preludi, d’Adrià Guxens, amb Pablo Capuz.

Els quatre documentals finalistes d’enguany són París, la meca del parkour, de Biel Macià; Tristos tòpics, de Joanic Geniüt; Camí d’Àrreu, d’Aleix Gallardet, i Renaixem, de David Segarra. Els deu films triats opten a premis atorgats per un jurat professional (un de ficció i un de no ficció, de 4.000 euros cadascun) i pel públic (dos premis, també, de 1.000 euros cadascun). El productor Tono Folguera, la directora artística Mònica Bernuy i l’actriu Anna Bertran formen part del jurat.

A la mostra i als premis VOC “hi poden optar tots els films amb un mínim d’un 75% de textos parlats o escrits en català”, explica Roser Sebastià. “Volem que els creadors –hi afegeix–, sobretot els que comencen les seves carreres, tinguin incentius i plataformes per distribuir, i puguin treballar en la seva llengua sense complexos.”

“La irrupció de les plataformes digitals hauria de donar moltes més oportunitats i oferir més espais de projecció, però si no tenen clara la importància de la llengua catalana a casa nostra en l’audiovisual, és més difícil entrar-hi”, reflexiona Roser Sebastià. “Amb els VOC volem donar més oportunitats per als que roden en català, sobretot per als que comencen les seves carreres.”

A més de la mostra, els VOC ajuden a aixecar projectes a través del projecte Sala Oberta. “Va tenir molt èxit i té continuïtat –explica la responsable dels VOC–. És per als projectes en català, fem el que en anglès diuen un pitching: es presenten una sèrie de projectes i un jurat amb professionals del sector escull el guanyador. El premi ajuda a fer-lo possible”. En aquest cas, opten a un ajut de 4.000 euros i mentoria per part d’algun professional del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA