Cinema

cinema en català

La mostra de curts en català VOC es fa presencial i en línia

Òmnium ha engegat la 5a edició d’aquest certamen de films en versió original catalana

Les deu produccions seleccionades opten a premis en metàl·lic

Es projectaran en 40 ciutats i pobles catalans

VOC , la mostra de talent audiovisual en català organitzada per Òmnium, es va inaugurar ahir a la tarda amb una sessió al teatre La Llotja de Lleida. La pandèmia ha fet replantejar el format d’aquesta mostra, que incorpora com a novetat d’enguany que els deus curtmetratges finalistes (sis de ficció i quatre documentals) es poden veure en línia des d’avui a través de filmin.cat . A part, els finalistes es projecten en sales de cinema de 40 ciutats i poblacions de Catalunya durant el mes de febrer.

Roser Sebastià, membre de la junta d’Òmnium i responsable de VOC, explica que davant la crisi sanitària van valorar diferents opcions i “finalment vam optar per fer un format híbrid”. “No volíem renunciar a fer la mostra en cinemes, pensem que el cinema en sala i en pantalla gran és un valor que forma part del nostre projecte.” Per això han combinat les projeccions en cinemes amb l’oferta a filmin.cat. D’aquesta manera, pretenen arribar “a molta més gent”. Des d’avui i fins al 28 de febrer es poden veure els curtmetratges sense cost addicional per als subscriptors o per 2’90 euros cadascun.

Els curts de ficció finalistes del 2021 compten amb actors de renom entre els protagonistes. Són Els que callen, d’Albert Folk, amb Clara Segura i Albert Salazar; Emilia, de Cristina Guillen, estrenat després de la mort de la seva protagonista, Montserrat Carulla; Panteres, dirigit per Èrika Sánchez i protagonitzat per Laia Capdevila i Rimé Kopoború; L’estrany, d’Oriol Guanyabens, interpretat pel nen Geard Pous i Arnau Comas; Redempció, de Miguel Llorens, amb Àngel Fígols, i Preludi, d’Adrià Guxens, amb Pablo Capuz.

Els quatre documentals finalistes d’enguany són París, la meca del parkour, de Biel Macià; Tristos tòpics, de Joanic Geniüt; Camí d’Àrreu, d’Aleix Gallardet, i Renaixem, de David Segarra. Els deu films triats opten a premis atorgats per un jurat professional (un de ficció i un de no ficció, de 4.000 euros cadascun) i pel públic (dos premis, també, de 1.000 euros cadascun). El productor Tono Folguera, la directora artística Mònica Bernuy i l’actriu Anna Bertran formen part del jurat.

A la mostra i als premis VOC “hi poden optar tots els films amb un mínim d’un 75% de textos parlats o escrits en català”, explica Roser Sebastià. “Volem que els creadors –hi afegeix–, sobretot els que comencen les seves carreres, tinguin incentius i plataformes per distribuir, i puguin treballar en la seva llengua sense complexos.”

“La irrupció de les plataformes digitals hauria de donar moltes més oportunitats i oferir més espais de projecció, però si no tenen clara la importància de la llengua catalana a casa nostra en l’audiovisual, és més difícil entrar-hi”, reflexiona Roser Sebastià. “Amb els VOC volem donar més oportunitats per als que roden en català, sobretot per als que comencen les seves carreres.”

A més de la mostra, els VOC ajuden a aixecar projectes a través del projecte Sala Oberta. “Va tenir molt èxit i té continuïtat –explica la responsable dels VOC–. És per als projectes en català, fem el que en anglès diuen un pitching: es presenten una sèrie de projectes i un jurat amb professionals del sector escull el guanyador. El premi ajuda a fer-lo possible”. En aquest cas, opten a un ajut de 4.000 euros i mentoria per part d’algun professional del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona