Patrimoni

S’ajorna l’entrega de l’art de la Franja

Inesperat gir de guió en el conflicte de l’art de la Franja. El jutjat de primera instància número 1 de Barbastre, que ara comanda una magistrada provisional, ha ajornat l’entrega dels 111 béns originaris del mig centenar de parròquies de la Franja que conserva el Museu de Lleida. En principi, la data límit per deixar-les davant de la porta del Museu de Barbastre era aquest pròxim dilluns.

La jutgessa Pilar Juste ha admès a última hora la intervenció de la Generalitat en el procés de l’execució provisional de la sentència que va dictar el 17 de desembre passat el jutge titular Carlos Lobón (a finals de gener va ser enviat a un altre jutjat), que no va acceptar el govern de Catalunya com a part del litigi argumentant que les obres no estan en poder seu sinó del Bisbat de Lleida. La nova magistrada l’ha corregit perquè, segons la interlocutòria que va fer pública ahir, no es pot menystenir que la Generalitat “té competència exclusiva en matèria de cultura”.

Fins ahir hi havia molts nervis tant a Catalunya com a Aragó esperant que la jutgessa confirmés si el 15 de febrer era o no l’últim dia per lliurar les obres. El Museu de Lleida va iniciar fa uns dies el procés administratiu per adjudicar a una empresa especialista el trasllat d’aquest conjunt, però va comunicar al jutjat de Barbastre que no estaria resolt el 15 de febrer.

A Aragó, la decisió de la jutgessa substituta ha caigut com una galleda d’aigua freda perquè el que s’esperaven era tot el contrari: un ultimàtum a Catalunya per tal que fes el pas d’entregar les obres. En qualsevol cas, el seu pronunciament d’ahir no s’ha d’entendre en cap cas com una paralització de l’execució provisional de la sentència que va condemnar el Museu de Lleida a desprendre’s d’aquest conjunt tan important de les seves col·leccions. En principi, només s’ha guanyat temps. Ara s’obre un termini de cinc dies perquè l’administració catalana presenti les seves al·legacions. Un cop estudiades, la magistrada establirà un nou calendari de lliurament dels béns, segons recull una nota de premsa que va enviar ahir el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona