Música

Crítica

música

El dolç color de les cordes

Ibercamera va portar diumenge a l’Auditori de Girona el gran violinista israelià-americà Pinchas Zukerman, continuador d’una àmplia nissaga de excelsos virtuosos jueus de l’instrument, com ara Isaac Stern, Yehudi Menuhin i d’altres. Inicialment l’actuació estava prevista amb l’Orquestra de la Ràdio de Colònia, però el virus no ho ha permès. Afortunadament, s’ha pogut reprogramar la vesprada en format trio, amb Zukerman acompanyat de la seva esposa, la violoncel·lista canadenca Amanda Forsyth, i del pianista Shai Wosner. El moment de la cita era oportú, ja que la centenària discogràfica Deutsche Grammophon acaba de llençar l’antologia The Art of Pinchas Zukerman . En aquest disc, el compositor que s’emporta més minuts és Brahms i per això no ha sigut sorpresa que també en el recital l’hamburguès fos el més destacat.

Brahms sempre ha estat més formalista que innovador, i s’entén la preferència de Zukerman –el qual ja porta la dolçor en el cognom– perquè així pot abordar les partitures amb destresa i brillantor, expressant al mateix temps el seu temperament seré, precís i pitagòric. A l’inici de la sessió, el virtuós ja havia conquistat l’oïda i el cor dels gironins amb les Variacions ‘Kakadu’ de Beethoven i una sonata de Mozart, però semblava a estones quelcom absort, evitant el contacte ocular amb el públic. En contrapartida, Amanda va revelar més intensitat emocional, aplicant uns trèmuls profunds i expressius a cadascuna de les notes, particularment en la inspiradora Elegia de Gabriel Fauré, que va interpretar només amb l’auxili del pianista. És una dona curosa i amb caràcter, que fins i tot fa coincidir el color de les cordes de l’arc amb el del seu coríntic vestit rosaci.

Cap al bis, Pinchas es va adreçar a la platea amb humor per anunciar una adaptació d’una de les cinc Stücke de Xostakòvitx, compositor que tant urgeix revisitar. Aquest final enllaça amb el concert de diumenge vinent a l’Auditori de Girona, en què el Cosmos Quartet i el pianista rus Alexei Volodin interpretaran precisament obres de Xostakòvitx. Allà ens tornarem a trobar.

Pinchas Zukerman
Auditori de Girona, 7 de març


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona